Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Yeni varyant Almanya'da - 22 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
30 Haziran 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; vatandaşlık yasası ve Avrupa Futbol Şampiyonası vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'da vatandaşlık yasası, 27 Haziran itibarıyla resmen değişti. Yeni yasayla birlikte, 'uyum sağlayanların' Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaşırken; çifte vatandaşlığın önü herkese açıldı.Yeni yasa ile çifte vatandaşlık ve vatandaşlığa geçiş artık daha kolay. 8 yıl olan ikamet süresi 5 yıla indirildi. Çifte vatandaşlık herkes için mümkün hâle geldi. 

Scholz: Alman vatandaşlığına geçin

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yabancılara Alman vatandaşlığına geçmeleri çağrısında bulundu. Sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, Almanya'da yaşayan, Almanca konuşan ve topluma katkı sağlayan herkesin vatandaşlık almasının daha kolay olduğunu belirtti. Scholz, "Bu iyi bir gelişme. Vatandaşlık, insanların kararlarda daha fazla söz sahibi olmasını sağlar" dedi.

Yüz binlerce insan vatandaşlık bekliyor

Almanya Göç Konseyi'ne (RfM) bağlı Entegrasyon Medya Hizmeti'nin araştırmasına göre, Almanya'nın 42 şehrinde 204 binden fazla vatandaşlık başvurusu hâlen beklemede. Geçen yıl bu sayı 126 bin, 2022'de ise yaklaşık 106 bindi. Başvuruların en yoğun olduğu şehirler; 40 bin ile Berlin, 25 bin 600 ile Hamburg ve 17 bin 600 ile Münih olarak belirlendi. Araştırmaya göre, bir başvurunun incelenip karara bağlanması 3 ile 36 ay arasında sürüyor. Yeni vatandaşlık yasası ile başvuru sayısının daha da artması bekleniyor, ancak bu reform bekleme sürelerini kısaltmayacak.

Yeni askerlik modeli gençlerin kafasını karıştırdı

SPD'li Savunma Bakanı Boris Pistorius'un açıkladığı ve 'light zorunlu askerlik' olarak adlandırılan yeni askerlik modeli, gençler arasında kafa karışıklığı yarattı. Gençler, askerlik motivasyonu ve fiziksel kondisyon konusunda anket doldurma zorunluluğu hakkında farklı görüşlere sahip. Ancak çoğunluğu, "erkekler için zorunlu, kadınlar için gönüllü" şeklindeki ayrımın kaldırılması gerektiği konusunda hemfikir. Anketin her iki cinsiyet için de zorunlu olması gerektiğini düşünüyorlar.

Sivrisinek istilası tehlikesi

Son üç haftadır yaşanan sel felaketinin ardından uzmanlar, şimdi de sivrisinek istilası tehlikesine karşı uyarıda bulunuyor. Chiemsee ve Ammersee gibi bölgelerde yıllardır devam eden bu sorun, selden etkilenen diğer yerleşim yerleri için yeni bir problem olarak ortaya çıkıyor. Özellikle Augsburg'un Nordendorf kasabası gibi yerlerde, sel sularının getirdiği büyük su birikintileri sivrisinekler için ideal üreme alanları oluşturuyor. Sivrisinek uzmanı Thomas Morwinsky, sel sularında bol miktarda sivrisinek larvası tespit etti. Bu durum, sivrisineklerin bir hafta içinde hızla çoğalacağı anlamına geliyor. Bavyera'da 50'den fazla sivrisinek türü bulunuyor ve bunlar arasında en agresifi olan "sel sivrisineği" (Überflutungsmücke) özellikle tehlikeli. Bu tür, sel bölgelerinde hızla çoğalıyor ve gündüzleri bile insanları ısırabiliyor.

Sigorta primleri artacak!

Geçtiğimiz hafta Zorunlu Yasal Sağlık Sigortaları Birliği (GKV), yükselen harcamalar nedeniyle katkı paylarının ciddi oranda artabileceği uyarısında bulunmuştu. Sigorta şirketi DAK-Gesundheit adına IGES Enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalara göre, yasal sağlık sigortası olanları önümüzdeki yıllarda büyük prim artışları bekliyor. Önümüzdeki 10 yılda sigorta primlerinin yüzde 16,3'ten yüzde 19,3'e çıkması öngörülüyor.

Örneğin, ayda brüt 2 bin 500 avro kazanan bir çalışan, bugün ayda 203,75 avro prim öderken, 10 yıl içinde bu miktar 241,75 avroya çıkacak. Bu da yıllık 456 avro ek mali yük demek. Aylık 4 bin avro brüt geliri olan bir çalışan ise şimdi ayda 326 avro öderken, zam sonrası 386 avro ödeyecek ve bu da yılda 720 avro daha fazla ödeme anlamına geliyor.

Almanya çeyrek finalde

EURO2024'ün son 16 turunda, Danimarka ile karşılaşan Almanya, Kai Havertz ve Jamal Musiala'nın golleriyle maçı 2-0 kazanarak çeyrek finale yükseldi.

Çekya maçı kutlamalarına kan bulaştı

Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası'nda Çekya'yı 2-1 mağlup ederek gruptan çıkması sonrası Almanya'daki kutlamalarda; 1 kişi öldü, 1'i polis memuru 4 kişiyse yaralandı.

CDU: AfD, Alman Milli Takımının kazanmasını istemiyor

CDU Milletvekili Serap Güler, AfD'lilerin Alman Milli Takımı'nın yenilmesini istediğini iddia etti. Güler, AfD'lilerin "Onlar gerçek Alman değil, bu yüzden elendik" demek için beklediklerini söyledi.

Almanya'dan 'bölgesel savaş' uyarısı

Gazze-Lübnan-İsrail'de ipler geriliyor. Tüm diplomatik yolların kullanılması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, bölgesel bir savaşın önlenmesi çağrısında bulundu. Baerbock, İsrail ve Lübnan'daki tarafların ateşkes çabalarını reddetmeleri hâlinde, bölgesel bir savaş çıkma tehlikesine dikkat çekerek, "Bunun hayal bile edemeyeceğimiz boyutları olabilir" dedi. İsrail ve Lübnan'daki tarafların ateşkesi reddetmesi durumunda, çatışmaların daha da derinleşebileceği konusunda uyardı. Baerbock, İran'ın bu süreçte kilit bir rol oynadığını belirterek, İran hükûmetine kimsenin bu savaşı istemediğini anlatmanın önemine değindi.

Teröre “like" atan sınır dışı edilecek

İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın hazırladığı taslakta, suç işleyen yabancıların sınır dışı işlemlerini hızladırmak amaçlanıyor. Terörizm içerikli paylaşımlara beğeni yapmak da suç kapsamına alınacak. Faeser, nefret suçlarına karşı sert önlemler aldıklarını belirterek, "Alman vatandaşı olmayan ve burada terör eylemlerini yücelten herkes sınır dışı edilebilmelidir" dedi. Tasarı, YouTube, Instagram veya TikTok gibi platformlarda terörizmi öven içerikleri beğenen kişileri de kapsıyor.

Geri Dön 30 Haziran 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN