Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Yeni varyant Almanya'da - 22 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
23 Haziran 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; EURO2024, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yankıları ve savaş vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

EURO2024'te Gelsenkirchen'deki ilk maç öncesi Sırp ve İngiliz taraftarlar arasında çatışma çıktı. Kavgaya karışan 7 Sırp taraftar gözaltına alındı. Hamburg'da ise 39 yaşındaki bir Alman, Polonya-Hollanda maçı öncesi polisi balta ve molotof kokteyli ile tehdit etti. Polis, saldırganı vurarak durdurdu.

Almanya'nın Avrupa Şampiyonası açılış maçında İskoçya'yı 5-1 mağlup etmesi, aşırı sağcıların meydanlara çıkmasına zemin hazırladı. Warnemünde tren istasyonunda Nazi sloganları atıldı, Hitler selamı verildi. 29 yaşındaki bir şahıs ve onu filme alan iki kişi, 3 ay ila 5 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Avrupa Şampiyonası'nda ikinci maçında Macaristan'la karşılaşan Almanya, maçı 2-0 kazandı. Türk asıllı kaptan İlkay Gündoğan maçın oyuncusu seçildi.

Yeşiller Partili politikacı kaş yapayım derken göz çıkardı

Yeşiller Partili Katrin Göring-Eckardt, Twitter'da yaptığı paylaşımda, Alman milli takımında daha fazla beyaz oyuncu görmek isteyenlere atıfta bulunarak, "Bu takım gerçekten harika. Bir an için sadece beyaz Alman oyuncular olduğunu düşünün" dedi. Bu paylaşım tepkilere neden oldu. Tepkilerin ardından Göring-Eckardt, yaklaşık dört saat sonra paylaşımını silerek özür diledi. "Tweet'imi sildim. İfade tarzım için özür dilerim" diyen Göring-Eckardt, Almanların yüzde 21'inin milli takımda daha fazla beyaz oyuncu görmek istemesinden üzüntü duyduğunu belirtti. "Bu takımla gurur duyuyorum ve yüzde 21'i hâlâ ikna edebileceğimizi umuyorum" diye ekledi.

SPD içinde Scholz'a yoğun eleştiri

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük kayıp yaşayan SPD’de, Başbakan Olaf Scholz’a yönelik eleştiriler artıyor. SPD'nin kapalı toplantısında Dış Politika Sorumlusu Michael Müller, Scholz’un seçim gecesi yorum yapmaktan kaçınmasını eleştirdi. Müller, Scholz’un tutarsız açıklamalar yaparak Ukrayna konusunda kararsız davrandığını belirtti. Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde de Scholz’a tepkiler büyüyor. Thüringen İçişleri Bakanı Georg Maier, Doğu Almanya’nın sorunlarına daha fazla eğilinmesi gerektiğini söyledi. Saksonya’da aday Petra Köpping, Scholz’un kampanyalara daha fazla katılım göstermesini istedi.

Baerbock'tan 'erken seçim' çıkışı

Yeşiller Partili Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, erken seçim çağrılarına ilişkin "Erken seçim liberal demokrasinin düşmanlarına yapabileceğimiz en büyük iyilik" ifadelerini kullandı.

Yeşiller’e anket şoku: 2 milyon oy kaybı

yapılan son anketlere göreyse, Yeşiller Partisi son 6 yılın en kötü seviyesinde. Yeşiller, son 3 yılda 2 milyon oy katbetti.  Yeşiller, Haziran 2018'den bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 11 oy oranına geriledi ve bir önceki haftaya göre yüzde 1 oy kaybetti. CDU/CSU yüzde 31 oyla en güçlü parti olmaya devam ediyor. AfD ise 1 puan artarak yüzde 17'ye çıktı. Sahra Wagenknecht İttifakı yüzde 7 oy alırken, Sol Parti yüzde 3 oyla Federal Meclis'e giremeyecek.

Aynı ankete göre; Almanların yüzde 70'i hükûmetin çalışmalarından memnun değil. Buna rağmen hükûmet, erken seçim yapma niyetinde değil.

Savaşın kazananı Rheinmetall oldu

Alman savunma sanayi devi Rheinmetall, Ukrayna savaşı nedeniyle tarihinin en büyük siparişini aldı. Düsseldorf merkezli şirket, Alman ordusundan 8,5 milyar avro değerinde topçu mühimmatı siparişi aldı. Başlangıçta 1,3 milyar avro olarak belirlenen sözleşme kapsamı genişletildi.

Litvanya'ya muharebe tugayı kurulacak

Almanya, savunma sanayi şirketi KNDS'den de 2,93 milyar avro karşılığında 105 adet Leopard-2 A8 tankı sipariş vermeyi planlıyor. Reuters'ın paylaştığı gizli bütçe taslağına göre, bu sipariş henüz parlamentonun onayını bekliyor. Taslak bütçede, bazı tankların NATO'nun Rusya'ya karşı caydırıcılığı kapsamında Litvanya'da kurulacak Alman muharebe tugayını donatacağı, diğerlerinin ise Almanya'daki 300 tanklık gücü güçlendireceği belirtiliyor. Bundeswehr'in, en gelişmiş tank versiyonlarını 2027 ile 2030 yılları arasında teslim alması bekleniyor.

Scholz: Rusya'yı da davet etmeliyiz

İsviçre'deki Ukrayna Barış Zirvesi sonrası konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sonraki konferanslara Rusya'nın da davet edilmesini önerdi. Scholz, "Ukrayna'da barışın Rusya'nın katılımı olmadan sağlanamayacağı bir gerçek" dedi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e askerlerini Ukrayna'dan tamamen çekme çağrısında bulundu.

Hem yardım alıp hem kaçak çalışanlara yaptırımlar yolda

Hükûmetin büyük ortağı SPD, hem Bürgergeld (Vatandaşlık Parası) alıp hem de kaçak çalışanlara yönelik yaptırımlar planlıyor. İş ajanslarının sunduğu işleri reddedenlerin sosyal yardımları iki ay boyunca kesilecek. Bu önlemle hükûmet, Bürgergeld alanların düzenli bir işe girmelerini teşvik etmeyi hedefliyor. Ancak, evsizliği önlemek amacıyla kira ödemeleri devam edecek.

Yo-yo yazına dikkat: Önce fırtına, ardından kavurucu sıcaklar

Almanya'da hava durumlarının hızla değişiklik göstereceği yo-yo yazı başlıyor. Fırtına ve şiddetli yağışın ardından, kavurucu sıcaklar gelecek. En azından gelecek cuma gününe kadar her gün 10 ila 14 saat güneş ışığı ve 25 ila 33 derece arasında sıcaklık öngörülüyor. Ancak bu yaz havasının ne kadar süreceği henüz belirsiz.

IG Metall’den 'süresiz grev' tehdidi

Almanya'nın en büyük işçi sendikası olan IG Metall, metal ve elektrik endüstrilerinde yaklaşan toplu pazarlık turu için 12 ay içinde yüzde 7 oranında ücret artışı talep etti. Sendika, ayrıca, meslek eğitimi yapan stajyerler için de aylık 170 avro zam istedi.

İşverenler, Almanya'daki gergin ekonomik durum nedeniyle büyük ücret artışlarına karşı çıkıyor ve "sıfır turu" yani ücret artışı yapılmayan bir toplu sözleşme turu olmasını istiyor. IG Metall Başkanı Christiane Benner, bu talebi çalışanlara saygısızlık olarak nitelendirdi. IG Metall, süresiz grev tehdidinde bulundu. Benner, "Gerekirse yoğun bir şekilde saldıracağız. Toplu pazarlık turundaki her şeye hazırız. Sadece uyarı grevleri değil, aynı zamanda 24 saatlik grevler ve süresiz grevler için de hazırlıklıyız," dedi.

Geri Dön 23 Haziran 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN