Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
19 Mayıs 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; kemer sıkma politikaları, emeklilik yaşı tartışmaları ve aşırı sağ vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'da, koalisyon ortakları arasındaki yeni krizin adresi emeklilik paketi. FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner, emeklilik yaşının artırılması konusunda ısrarcı olurken, SPD'li Başbakan Olaf Scholz bu öneriye kesinlikle karşı çıktı ve emeklilik yaşının yükseltilmesini 'saçma' olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz hafta Yeşiller Partisi'nden Ekonomi Bakanı Robert Habeck, borç frenini gevşeterek ekonomiye kısa vadeli güçlü bir destek sağlamak istediğini belirtmiş ancak FDP'nin bu konudaki katı tutumu nedeniyle bütçe müzakerelerinin zor geçeceğini ifade etmişti. FDP'li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Kubicki, Yeşiller'e tepki göstererek, borç freninin kalkması hâlinde koalisyonun dağılacağı uyarısında bulundu.

Lindner’e anket şoku

Bild gazetesi adına INSA tarafından yapılan anket ise FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner'in karşı çıktığı Emeklilik Paketi II'nin, halkın desteğini gördüğünü ortaya koydu. Ankete katılanların neredeyse yarısı (yüzde 44), emeklilik katkı paylarında artışı desteklerken, yalnızca üçte biri bu artışa karşı çıktı.

Vekil maaşına 28 yılın en büyük zammı

Federal Meclis Başkanı Bärbel Bas (SPD) tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Almanya'da vekil maaşlarına zam geliyor. Temmuz ayından itibaren 734 milletvekilinin alacağı maaş; 10 bin 592 avrodan, 11 bin 227 avroya yükselecek. Bu da 635 avro gibi dikkate değer bir zam anlamına geliyor.

Scholz’dan Linder’in kemer sıkmasına destek

SPD’li Scholz, FDP'li Lindner’in bütçede tasarruf programına tam destek verdiğini belirtti. Scholz, haftalık Stern dergisine verdiği demeçte, Lindner'in kendisini daha önce bilgilendirdiğini ve kararı birlikte aldıklarını söyledi. Şansölye, önlerinde zor bir süreç olduğunu ifade ederek "Sıra, gerçekler ile arzular arasında orta yolu bulmaya geldi" diye konuştu.

Kiracılara müjdeli haber

Trafik ışığı koalisyonunun büyük ortağı SPD, fahiş kira artışlarını engellemek için bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, Federal Meclis’te ilgili komisyonda görüşüldü. Ekonomik Suçlar Yasası’ndaki tefecilik paragrafı değiştirilecek ve kiralara fahiş zam yapan ev sahipleri cezalandırılacak. Yeni kira bedeli, bölgedeki yerel kira fiyatından yüzde 20’den fazla olursa cezai işlem uygulanacak. Eğer bu oran yüzde 50’yi aşarsa, hapis cezası bile verilebilecek. Kira fiyatlarının karşılaştırmasında bölgesel kira endeksi kullanılacak. Detaylar için tıklayın...

Patronlardan 'aşırı sağ' uyarısı: Ekonomi için zehir

Deutsche Bank, Deutsche Bahn ve Siemens'in yönetim kurulu üyeleri ile 30’dan fazla şirket patronu, artan ırkçılığın sonuçları konusunda uyarıda bulundu. Avrupa seçimlerinde demokratik güçlerin desteklenmesi çağrısı yaptılar. "Değerleri savunuyoruz" girişimi kapsamında, işverenler 1,7 milyon çalışanını 9 Haziran'da yapılacak Avrupa seçimlerinde Avrupa yanlısı partileri desteklemeye çağırdı.

Yerel seçimler, mülteciler için felaket olabilir

Thüringen'de 26 Mayıs'ta yerel seçimler, 9 Haziran'da Avrupa seçimleri ve 1 Eylül'de eyalet seçimleri yapılacak. Anketlere göre, aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD partisi eyalette en güçlü parti konumunda. Yaklaşan seçimler öncesinde, göçmen danışmanları işlerinin zorlaşacağı konusunda kaygılı. Doğu Thüringen Caritas Derneği'nden Volker Liebelt, yerel seçimlerin belirleyici olduğunu ve aşırı akımların yönetime gelmesi durumunda iklimin daha da kötüleşeceğini belirtti. Liebelt, konaklama sağlanamaması gibi sorunlarla karşılaşılacağını ancak yine de 26 Mayıs'a kadar umutlu olmaları gerektiğini söyledi. 

AfD'li Höcke'ye Nazi sloganı kullanmaktan ceza

Aşırı sağcı AfD'li siyasetçi Björn Höcke, Nazi döneminden yasaklı bir sloganı kullanmaktan suçlu bulundu ve 13 bin avro para cezasına çarptırıldı. Höcke, Mayıs 2021'de Merseburg'da yaptığı bir konuşmada, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne (NSDAP) bağlı paramiliter güçlerden oluşan Fırtına Birliği'nin (SA) yasaklı "Her şey Almanya için" sloganını kullanmıştı. Höcke, 1 Eylül'de Thüringen'de yapılacak seçimlerde AfD'nin liste başı adayı olarak yarışıyor.

AfD iç istihbarata karşı açtığı davayı kaybetti

Kuzey Ren Vestfalya Yüksek İdare Mahkemesi, AfD'nin 'şüpheli aşırı sağcı vaka' olarak sınıflandırılmasının devamına karar verdi. Bu karar, Köln İdare Mahkemesi'nin 2022'de AfD ve onun gençlik örgütü Junge Alternative'a (JA) karşı verdiği kararı onayladı. Sonuç olarak, Anayasayı Koruma Dairesi, AfD'yi istihbarat araçlarıyla izlemeye devam edebilecek.

AfD'li iki vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı

Rusya'dan para almakla suçlanan AfD'li milletvekili Petr Bystron ve sığınmacılara karşı kin ve nefreti körüklemekle suçlanan Hannes Gnauck'un dokunulmazlıkları kaldırıldı.

Hollanda'nın göç politikası Almanya'yı etkileyecek

Hollanda'da sağcı koalisyon, göçmenlerin Belçika ve Almanya'ya gönderilmesine olanak tanıyan kısıtlamalar üzerinde uzlaştı. CDU/CSU parlamento grubu başkan yardımcısı Andrea Lindholz (CSU), Hollanda'nın sıkılaştırma önlemlerinin diğer AB ülkelerini etkilemesinin doğru olmadığını belirtirken, Hollanda'nın göç politikasının Almanya'ya yük getireceğini vurguladı.

Altyapıyı modernizasyonu 600 milyara patlayacak

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) ve Alman Makroekonomi ve Konjonktür Araştırma Enstitüsü (IMK) tarafından hazırlanan "Altyapı ve Dönüşüm İçin Yatırım Gereksinimleri" raporuna göre, Almanya’nın altyapısının modernize edilmesi için gelecek 10 yılda yaklaşık 600 milyar avroluk ek yatırıma ihtiyaç duyulacak.

Cinsiyet değiştirme yasası onaylandı

Herkesin yılda bir kez, sadece beyan yoluyla cinsiyet değiştirebilmesine olanak sağlayan yasa tasarısı, Bundesrat'ta kabul edildi. Artık yetişkinler, cinsiyet değişikliklerini basit bir açıklama ile nüfus müdürlüğünde yapabilecekler. 14 yaş altındaki çocuklar için ebeveynler gerekli başvuruyu yapabilirken, 14 yaş ve üstü gençler kendi başvurularını yapabilirler ancak 18 yaşına kadar ebeveyn onayı almaları gerekiyor.

Almanya'nın prestijli bilim ödülü Türk fizikçiye verildi

Prof. Dr. Fatih Ömer İlday, Almanya'da Alexander von Humboldt Profesörlüğü ödülüne layık görüldü. Türk bilim insanı İlday, 5 milyon avro değerinde maddi destek alacak. 

Geri Dön 19 Mayıs 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN