Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
12 Mayıs 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; siyasetçilere saldırılar, zorunlu askerlik tartışması ve IŞİD'in saldırı tehdidi vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'da yaklaşan 9 Haziran'da düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi, siyasetçilere yönelik saldırılar arttı. SPD Milletvekili Matthias Ecke, Dresden'de seçim kampanyası sırasında aşırı sağcıların saldırısına uğradı. Yeşiller partili politikacı Rolf Fliss ve Milletvekili Kai Gehring, Kuzey Ren Vestfalya'nın Essen kentinde saldırıya uğradı. Brandenburg'da ise Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin-Göring Eckardt'ın aracının ilerlemesi engellendi. Stuttgart'ta ise Baden Württemberg Eyalet Parlamentosu önünde, Anayasa'nın 75'inci yıl dönümü kutlamaları öncesinde, bu kez iki AfD'li siyasetçi saldırıya uğradı.

Son olarak ise, Berlin Eyaleti Ekonomi Bakanı ve eski Başbakanı Franziska Giffey'e de saldırı düzenlendi. Giffey, Berlin'in Rudow semtindeki bir kütüphanede, içi sert cisimlerle dolu bir çanta ile başına ve boynuna vurularak yaralandı. Saldırgan olay yerinden kaçtı ve Giffey, hastanede ayakta tedavi edildi.

Yaklaşan seçimler öncesi yaşanan şiddet olayları, yalnızca siyasetçilere saldırıyla da kalmıyor. Aynı zamanda siyasi partilerin afişleri de tahrip ediliyor. Partiler, afişlerinin yırtılmasına karşı 'yükseğe asma' gibi çözümler deniyor.

Vatandaşlık başvurusu randevuları karaborsada

"Almanya'da asla olmaz" denilen ne varsa bir bir oluyor. Vatandaşlık başvurusu randevuları için bekleme süresinin artmasını fırsat bilenler, 250 avroya randevu satmaya başladı. WDR muhabirlerinin haberine göre; yıllık randevu sayısının 3 bin 500'e ulaştığı Bochum'da, dolandırıcılar krizi fırsata çevirerek Telegram üzerinden 250 avro karşılığında randevu satmaya başladı.

IŞİD saldırısı alarmı

IŞİD'in Horasan kolu, Haziran 2024'te Almanya'da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında Berlin, Münih ve Dortmund şehirlerinde saldırılar düzenlenmesi çağrısında bulundu. Örgütün propaganda dergisinde, boş bir futbol stadyumu önünde kamuflaj üniformalı ve makineli tüfekli bir kişinin fotoğrafı yer aldı ve "O hâlde son golü at" başlığı ile şehirler hedef gösterildi. CDU Milletvekili Christoph de Vries, bu durumu "açık bir saldırı tehdidi" olarak nitelendirdi.

Schengen askıya alınıyor: Tüm sınırlarda kontrol

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde Almanya'nın tüm sınırlarında sıkı sınır kontrolleri yapılacağını duyurdu. Ekim ayından bu yana Almanya, Polonya, Çekya, Avusturya ve İsviçre ile olan sınırlarında kontrolleri sürdürüyor. Faeser, bu kontrollerin yasa dışı girişleri önlemede etkili olduğunu belirterek, "Ekim 2023'ten bu yana 6 bin kaçak giriş tespit edildi, 130 kaçakçı yakalandı ve 1.900 kişinin kaçak yollarla ülkeye girişi engellendi" dedi. Ayrıca, Çekya sınırında Eylül 2023'te yasa dışı girişlerin üç haneli sayılara düştüğünü ifade etti.

Alman Ordusu'nda bir güvenlik açığı daha

Alman Ordusu'nda, mart ayındaki üst düzey askeri görüşmelerin sızdırılması skandalının ardından bir güvenlik açığı daha yaşandı. Alman ordusu, kullandığı Webex video konferans platformunda tespit edilen bir güvenlik açığının 24 saat içinde giderildiğini duyurdu. Siber ve Bilgi Komutanlığı sözcüsü, cumartesi günü yaptığı açıklamada, bu açığın kısa sürede çözüldüğünü belirtti. Zeit Online'da yer alan habere göre; bu güvenlik açığı nedeniyle cuma akşamına kadar 6 binden fazla video konferansın bilgilerine internet üzerinden erişilebiliyordu. Bu bilgiler arasında bazı gizli toplantıların tarihleri, saatleri ve davet eden kişilerin bilgileri bulunuyordu.

Zorunlu askerlik tartışması

Başını SPD'li Savunma Bakanı Boris Pistorius'un çektiği bir kesim, 2011 yılında kaldırılan zorunlu askerliğin geri getirilmesini istiyor. Halkın da neredeyse yarısı zorunlu askerlikten yana. Yasanın bu yaz görüşülmesi ve zorunlu askerlik veya sosyal hizmet gibi uygulamaların getirilmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük silah üreticilerinden Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger de zorunlu askerliği desteklediklerini açıkladı.

Rheinmetall, geçtiğimiz mali yılda rekor rakamlara ulaştı. CEO Papperger, Rusya-Ukrayna Savaşı ve NATO ülkelerinin yeniden silahlanma sürecine atıfta bulunarak, güvenlik politikasında yeni bir on yılın başladığını söyledi. Şirketin satışlarının ve kârının güçlü şekilde artmaya devam etmesini beklediğini ifade etti. 2023'te işletme kâr marjının yüzde 12,8'den yüzde 14 ila 15 arasına çıkması öngörülüyor.

CDU zorunlu askerliğe 'evet' dedi

Bununla birlikte, ana muhalefetteki CDU da 2011 yılında kendi hükûmetlerinin kaldırdığı zorunlu askerliğe, kademeli olarak dönüş yapılmasını önerdi. Yeni temel programda, "Zorunlu askerlik hizmetinin askıya alınmasını kademeli olarak kaldıracağız ve zorunlu askerlik hizmetini zorunlu hizmet yılına dönüştüreceğiz" ifadeleri yer aldı.

Vodafone'a toplu dava: On binlerce kişi başvurdu

Tüketici koruma kuruluşları, Vodafone'a haksız fiyat artışı nedeniyle toplu dava açtı. Davaya şimdiye kadar 40 binden fazla kişi başvurdu. Adalet Bakanlığı, 23 Nisan'da dava başvurularının açıldığını duyurdu ve 30 Nisan itibarıyla 40 bin 445 kişi dava için başvuruda bulundu. Başvurular, Adalet Bakanlığı'nın web sitesindeki klageregister üzerinden yapılabiliyor ve kayıt süresi, sözlü duruşmanın sona ermesinden üç hafta sonra bitecek.

Türk Alman Ekonomi Zirvesi'ne geri sayım

Avrupadan Network'ün düzenlediği, yapay zeka ve dijital dönüşümün öncülerinin bir araya geleceği Türk-Alman Ekonomi Zirvesi, 18 Mayıs 2024 Cumartesi Günü Frankfurt'ta. Detaylar için tıklayın...

Geri Dön 12 Mayıs 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN