Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
05 Mayıs 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; sel ve fırtına, 1 Mayıs kutlamaları ve yeni bütçe krizi vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network - GFN), dünyanın sunduğu 1 yıllık doğal kaynakların insanlar tarafından ne kadar sürede tüketildiğini ölçerek, her yıl için bir Dünya Limit Aşım Günü belirliyor. Bu yılın hesaplamalarına göre, eğer herkes Almanya'daki gibi bir yaşam sürdürseydi, tüm doğal kaynaklar, 2 Mayıs itibarıyla tükenmiş olacaktı.

Almanya sel ve fırtınaya teslim

Almanya'nın birçok bölgesi, bu hafta aşırı yağış ve fırtınaya maruz kaldı. Birçok bölgede su baskınları yaşandı, yıldırımlar düştü, ulaşımda aksamalar oldu. Özellikle 14-15 Temmuz 2021'de ülke genelinde 200 kişinin öldüğü sel felaketinde 135 kişinin öldüğü Ahr Vadisi'nde yaşanan su baskınları endişe yarattı.

Yeni kriz kapıda

Almanya, 20 milyar avro tasarruf yapılması gereken yeni bir bütçe kriziyle karşı karşıya. Özellikle 2025'teki genel seçimler öncesinde, her bir kısıtlamanın koalisyon partileri üzerinde ciddi sonuçları olacağına dikkat çekiliyor. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir Sarai, yaptığı açıklamada, siyasetin de vatandaşlar gibi bütçe disiplinine uyması gerektiğini vurguladı. SPD ve Yeşiller, Maliye Bakanı Christian Lindner'in (FDP) tasarruf tedbirlerini eleştiriyor ve emeklilik reformu, çocuk güvencesi, iklim koruma programları ve Ukrayna'ya savunma desteği gibi alanlarda daha fazla bütçe talep ediyor. Ancak FDP, bu taleplere sıcak bakmıyor.

Yeşiller Partisi'nden Ekonomi Bakanı Robert Habeck, borç frenini gevşeterek ekonomiye kısa vadeli güçlü bir destek sağlamak istediğini belirtti. Ancak FDP'nin bu konudaki katı tutumu nedeniyle bütçe müzakerelerinin zor geçeceğini ifade etti.

İşçiler güvencesiz: Almanya'da 1 Mayıs

Almanya'da 1 Mayıs İşçi Bayramı, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu yılki kutlamaların odak noktası, Almanya'daki işçilerin yarısının hâlâ toplu sözleşmesiz çalışıyor olmasıydı. Alman Sendikalar Birliği (DGB), bu duruma dikkat çekerek, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve aşırı sağın durdurulması çağrısında bulundu.

CDU'nun Türkçe ve Arapça afişleri bir gecede yok edildi

Leipzig'de, CDU tarafından yerel seçimler için asılan 400 adet Arapça ve Türkçe seçim posteri, bir gecede tahrip edildi veya çalındı. CDU, yaşananları 'eşi görülmemiş vandalizm' olarak tanımladı. Ancak, CDU'nun bu posterleri şehrin yabancı suçların yoğun olduğu bölgelerine asmış olması eleştirilere neden oldu. Leipzig Yeşiller Partisi'nden Jürgen Kasek, bu hareketi 'tamamen yeni bir yalancılık seviyesi' olarak değerlendirdi.

Krefeld'de her cuma hoparlörden ezan okunacak

Krefeld'de, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Yunus Emre Camisi ve şehir yönetimi arasında önemli bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile her cuma günü, camiden hoparlör aracılığıyla ezan okunması kararlaştırıldı. İmza töreni, Krefeld Belediye Başkanı Frank Meyer'in ofisinde gerçekleşti ve ilk ezan 3 Mayıs Cuma günü okundu.

Diakonie: AfD'ye oy veren bizde çalışamaz

Protestan sosyal yardım kuruluşu Diakonie, aşırı sağcı parti AfD'ye oy veren bireylerin artık kurumda çalışamayacağını açıkladı. 

Eski yüzbaşı Rus ajanlığını itiraf etti

AfD üyesinin Çin ajanlığının ardından, 54 yaşındaki Thomas H. adlı eski bir yüzbaşı, Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde Rusya adına casusluk yapmak suçlamasıyla yargılanmaya başladı. Thomas H., mahkemede yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşının neden olduğu nükleer gerilimden duyduğu endişe sebebiyle Rusya'ya askeri bilgiler aktardığını itiraf etti.  Ancak şimdi bu kararını bir hata olarak gördüğünü ve pişman olduğunu ifade etti.

Casusluk skandalı AfD oylarını düşürdü

AfD'deki casusluk skandalının ortaya çıkması, Almanya'da siyasi dengeler üzerinde de etkili oldu. Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, sağ popülist AfD'nin desteği azaldı. AfD'nin oyları yüzde 17'ye düşmüş durumda.

Galeria 16 şubesini kapatıyor: 1.400 kişi işsiz kalacak

Büyük perakende zinciri Galeria Karstadt Kaufhof, mali zorluklar nedeniyle 92 mağazasından 16'sını kapatma kararını açıkladı. Yaklaşık 1.400 kişi işsiz kalacak. Şirket, son yıllarda aldığı devlet kredilerine rağmen ekonomik sıkıntıları aşamadı ve iflas başvurusunda bulundu. Kapanacak mağazalar arasında Berlin'deki Ringcenter, Spandau ve Tempelhof şubeleri ile Augsburg, Chemnitz, Essen, Köln Breite Strasse, Leonberg, Mainz, Mannheim, Oldenburg, Regensburg Neupfarrplatz, Trier Fleischstrasse, Würzburg ve Wesel bulunuyor. Şirkette toplam 12 bin 800 kişi istihdam ediliyor.

İlaca dirençli mantar yayılıyor

İlaca dirençli olmasıyla bilinen 'Candida auris' adlı mantar, Almanya'da hızla yayılıyor. Vakalar, geçen seneye nazaran 6 kat arttı ve 77'ye ulaştı. Candida auris, vücuda girdikten sonra kan dolaşımı, sinir sistemi ve birçok iç organı etkileyebiliyor. Bu mantar, hastanelerde mikroplu zeminlerden bulaşıyor ve damar yolu gereçleri, serum hortumları veya tansiyon cihazları gibi tıbbi ekipmanlara yapışabiliyor. Ayrıca, sık antibiyotik kullanımı da Candida auris enfeksiyonuna yakalanma riskini artırıyor, çünkü antibiyotikler, mantara karşı mücadele eden faydalı bakterileri de öldürebiliyor.

Orangutan, tedavi için şifalı bitki kullandı

Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü ve Endonezya'daki bilim insanları, bir orangutanın yarasını iyileştirmek için şifalı bir bitki kullanmasını ilk kez kayıt altına aldı.

On binlerce mülteci çocuk kayıp

Avrupa genelinde, 2021-2023 arasında kıtaya gelen ve devlet koruması altına alınan 51 bin mülteci çocuk kayıp. Bu sayı, üç yıl önce 18 bin 300'dü. Almanya'daki kayıp mülteci çocuk sayısı ise 2021 yılında 724'ken, bugün 2 bin 5'e yükseldi.

Geri Dön 05 Mayıs 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN