Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da ölümcül mantar alarmı - 3 Mayıs 2024 Oktan Erdikmen
Türkiye'de normal olan, Almanya'da lüks - Yeni Gelenler: Turgut Tülü
Avrupa'da 52 bin mülteci çocuk kayıp - Haftanın Yorumu 30. Bölüm Oktan Erdikmen
14 Nisan 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; Bundeswehr'deki gelişmeler, Federal Meclis'ten art arda geçen yasalar ve sonuçlanan toplu iş sözleşmesi müzakereleri vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Türkiye'den Almanya'ya kaçak göçmen taşıyan bir çete polis tarafından çökertildi. Kaçak göçmenlerin, organizatörlere kişi başı 10 bin dolar ödediği tespit edildi.

Türk işletmeye yapılan baskında 103 milyon sahte dolar ele geçirildi

Schleswig-Holstein eyaletinde, Kiel Kriminal Polisi'nin gerçekleştirdiği operasyonda, Türkiye'den geldiği tespit edilen 103 milyon değerinde sahte dolar ele geçirildi. Soruşturma kapsamında, daha önce ABD'ye sahte para ihraç ettiği düşünülen iki ihracat şirketinin genel müdürü olan 42 yaşındaki bir şüphelinin adı geçiyor. Alman basınına göre, sahte paraların bulunduğu depo, Kiel polisinin soruşturduğu Türk asıllı Talip G.'ye ait. Talip G.'nin şu anda Türkiye'de olduğu, ancak Almanya'ya dönerse hapis cezasıyla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Solingen kundakçısı yakalandı

Solingen'de 25 Mart günü, Türk kökenli 4 Bulgar vatandaşının öldüğü kundaklamanın faili yakalandı. Yetkililer, 'yabancı düşmanlığına ilişkin bir belirti bulunamadığını' söyledi. Wuppertal Emniyet Müdürü Markus Röhrl,  "Bu saldırı 1993 yılında Solingen'de yaşanan kötü anıları yeniden canlandırdı ve belirsizliğe neden oldu" diye konuştu. Röhrl, soruşturmanın yaklaşık iki hafta sonra başarıya ulaşmasının rahatlatıcı olduğunu da sözlerine ekledi.

Reşit olmayan 2 bin kişi askere alındı

Bundeswehr, geçen yıl 18 bin 802 yeni asker aldığını ve bunlardan 1996'sının 17 yaşında olduğunu açıkladı. Bununla birlikte, Bundeswehr için ayrılan 100 milyar avroluk özel fonun neredeyse tamamen harcanmasının ardından, savunma bütçesi ve borç freni yeniden tartışmaya açıldı. Federal Bundeswehr'den Tuğgeneral Jürgen Karl Uchtmann, Berlin'in bir saldırı durumunda hazır olmadığını belirtti. Başkentin sığınak eksikliği ve altyapı sorunlarına vurgu yapan Uchtmann, Berlin'in Kiev'e benzer bir durumda olduğunu ifade etti. Savunma Bakanı Boris Pistorius ise Alman Silahlı Kuvvetleri'nin muhtemel bir saldırıya karşı hazırlıklı olması için orduyu yeniden yapılandırma kararı aldıklarını duyurdu.

Scholz: Zorunlu askerliğe geri dönmeyeceğiz

Başbakan Olaf Scholz, zorunlu askerliğe geri dönülmesine karşı olduğunu dile getirdi. Scholz, bunun için Anayasal değişiklik gerektiğini vurguladı. Almanya'da zorunlu askerliğin 2011'de kaldırılmasının ardından, ülkede 181 bin asker bulunuyor. Alman hükûmetinin bu sayıyı 2031'e kadar 203 bine çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor. Pistorius, zorunlu askerliğin kaldırılmasını bir "hata" olarak nitelendirerek çeşitli seçenekleri incelediğini ve nisan ortasında rapor beklediğini ifade etti.

Havalimanı güvenlik görevlileri ücret artışında anlaştı

Havalimanlarındaki grevlerin ardından, güvenlik görevlilerinin ücretlerine yönelik prensipte anlaşma sağlandı. BDLS ile sendikalar arasında yapılan görüşmelerde bağımsız ara bulucuların devreye sokulması sonrası Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) ile anlaşmaya varıldı. Tahkimin tavsiye kararı, yaklaşık 25 bin havalimanı güvenlik çalışanı için 15 ay içinde yüzde 13,1 ila yüzde 15,1 arasında ücret artışı öngörüyor. Ek mesai ücretlerinde de artış öngörülen anlaşma, gece vardiyaları için de tazminat içeriyor.

Lufthansa grevinin kazananı işçiler oldu

Lufthansa ve Kabin Personeli Sendikası (UFO), 19 bin uçuş görevlisi için maaş artışı konusunda anlaştı. Bu anlaşma ile yaz aylarında grev endişesi sona erdi. Anlaşma, 3 bin avroluk enflasyon tazminatına ek olarak geriye dönük 36 ay boyunca (2026 sonuna kadar) üç aşamalı olarak yüzde 16,5 ücret artışını içeriyor. Faiz etkisiyle artış yüzde 17,4'e çıkacak. Kabin Personeli Sendikası (UFO) Baş Müzakerecisi Harry Jaeger, "Sonuçtan çok memnunuz" dedi.

Aşırı sağcı saldırı önlendi

Halle kentinde, geçtiğimiz hafta sonu aşırı sağcı bir terör planı engellendi. Polis, 36 yaşındaki bir aşırı sağcının evinde patlamaya hazır bir bomba buldu.

AfD'li papaza vaftiz yasağı

Saksonya-Anhalt'te, haziran ayında yapılan seçimler için AfD listelerinden aday olan bir papaz görevinden alındı. Papaza, soruşturma süresince vaftiz ve ayin yönetme yasağı getirildi. Kilise, atanmış papazların resmi görevlerinin yanı sıra yaşam tarzlarında da güvenilir olmaları gerektiğini savunuyor.

Trafik ışığı anlaştı: Kirada tavan fiyat

Uzun süren müzakerelerin ardından, koalisyon hükûmeti kira artışlarını sınırlamayı ve 'Quick Freeze' prosedürünü hayata geçirmeyi kararlaştırdı. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) önerisiyle, ülke genelindeki kira artışlarının üç yıl boyunca yüzde 6'da sınırlandırılması planı, önceki tartışmaların ardından yüzde 11 olarak belirlendi. Ancak SPD, bu oranın hâlâ yetersiz olduğunu düşünüyor. Yapılan anlaşma, kirada tavan fiyat uygulamasının 2029'a kadar uzatılmasını da içeriyor.

Yılda bir kez cinsiyet değiştirilebilecek

Federal Meclis'te kabul edilen Kendi Kaderini Tayin Hakkı Yasası ile birlikte, 1 Kasım'dan itibaren herkes yılda bir kez cinsiyet değiştirebilecek. Meclis'te yapılan oylamada, 374 milletvekili yasa lehine, 251 milletvekili aleyhte oy kullandı, 11 milletvekili ise çekimser kaldı. Federal hükûmetin LGBTİ+ Hakları Komiseri Sven Lehmann (Yeşiller Partisi), yasayı 'temel haklar ve insan hakları alanında büyük ilerleme' olarak nitelendirdi. Birlik partileri ve Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ise yasaya tepki gösterdi.

Çocuklar anne ve babanın soyadını alabilecek

Federal Meclis'te cuma günü kabul edilen İsim Yasası ile birlikte, çocuklar artık anne ve babanın soyadını alabilecek. Mevcut durumda, bir çocuk yalnızca bir ebeveynin soyadını alabiliyor. Yani, eğer anne ve baba farklı soyadlara sahipse, çocuk genellikle sadece birinin soyadını taşıyor. Ancak, bu yeni yasa ile evli kişiler artık "Doppelnamen" olarak bilinen iki soyadını birleştirebilecek veya çocuğun soyadını belirlerken iki soyadı bir arada kullanabilecekler.

Ödeme kartı Federal Meclis'ten geçti

Federal Meclis, sığınmacı ve mültecilere nakit yardım yerine ödeme kartı sağlanmasını içeren anlaşmayı onayladı. Değişiklik, Sığınmacılara Yardım Yasası'nda yapıldı ve artık devlet, yaşam giderlerini bir kısmını ödeme kartı aracılığıyla karşılayacak. Ödeme kartı sistemi, göçmenlerin yurt dışındaki kaçakçılara veya ailelerine para göndermelerini önlemeyi amaçlıyor. Federal Meclis'te SPD, Yeşiller ve FDP'nin desteğiyle kabul edilen yasaya AfD ve BSW da kabul oyu kullandı. Ancak CDU/CSU, Sol Parti ve Yeşiller Partisi'nden bazı üyeler bu değişikliğe karşı oy verdi.

Geri Dön 14 Nisan 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN