Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da yılın en sıcak günü - 26 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
31 Mart 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; Paskalya tatili, sona eren grevler ve Sayıştayın 'milyarlarca maske çöpe gitti' raporu vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasındaki uzun süren grevler ve müzakereler sonucunda, makinistlerin ücret ve çalışma koşullarında iyileştirmelere gidilmesi konusunda anlaşma sağlandı. GDL tarafından yapılan açıklamaya göre, makinistlerin haftalık çalışma süreleri, 2029 yılına kadar kademeli olarak 35 saate düşürülecek. Bu süreç, 2026 yılında haftalık 37 saate, 2027'de 36 saate, 2028'de 35.5 saate ve son olarak 2029 yılında 35 saate indirilerek tamamlanacak. Sendika, 2026 yılının şubat ayına kadar greve gitmeyecek.

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, Deutsche Bahn ile makinistler arasındaki anlaşmanın ardından tren biletlerinin zamlanabileceği uyarısında bulundu. Wissing, anlaşmanın detaylarına dair yaptığı açıklamada, bu gelişmenin makinistler için olumlu olduğunu ancak Deutsche Bahn'ın demiryolu sektöründeki rekabet koşulları göz önünde bulundurulduğunda, tüketiciler için bilet fiyatlarında artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Lufthansa ile Ver.di anlaştı: Yer hizmetlerinde grev olmayacak

Alman havayolu şirketi Lufthansa ile yer hizmetleri personeli arasında yaşanan toplu pazarlık anlaşmazlığı, başarılı bir tahkim sürecinin ardından çözüme kavuştu. Yaklaşık 25 bin çalışanı kapsayan yeni toplu sözleşmenin temel ilkelerinde anlaşma sağlandı. Bu gelişme, Paskalya dönemi öncesinde Lufthansa yolcuları için bir rahatlama oldu. Lufthansa İnsan Kaynakları Direktörü Michael Niggemann, mutabık kalınan maaş artışlarının ek maliyetlere neden olduğunu belirtti. 

Anlaşmanın detayları, yer hizmetleri personelinin yüzde 12,5 maaş zammı ve 3 bin avro ek enflasyon tazminatı talepleri ile Lufthansa'nın 28 ay için yüzde 10 maaş artışı teklifi arasında gerçekleşti ancak maaş artışının detayları henüz açıklanmadı.

Solingen'de kundaklama

Solingen'de pazartesi gecesi bir apartmanda çıkan yangın, dört kişilik bir ailenin trajik ölümüne yol açtı. Wuppertal Savcılığı'nın yaptığı ilk incelemeler sonucu, yangının başladığı merdiven boşluğunda yangın hızlandırıcı maddelerin bulgularına rastlanması, olayın kundaklama sonucu gerçekleşmiş olabileceğini gösterdi. Detaylar incelendiğinde, hayatını kaybeden ailenin Bulgaristan vatandaşı ve Türk bir aile olduğu ortaya çıktı. Ne var ki savcılık, yangının yabancı düşmanlığından kaynaklandığına dair net bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), savcılığın bu açıklamasına sert bir tepki gösterdi. DİTİB tarafından yapılan açıklamada, savcılığın yangından sadece iki gün sonra, yabancı düşmanlığı izine rastlanmadığına ilişkin bir açıklama yapmasının rahatsızlık verici olduğu vurgulandı.

Aşırı sağcının silah ruhsatı geri verildi

Gießen İdare Mahkemesi, Altenstadt, Wetterau bölgesinden bir adamın, aşırı sağcı faaliyetleri nedeniyle silah ve patlayıcı bulundurma izninin iptal edilmesine karşı çıkan bir karara imza attı. Bu kararla birlikte, söz konusu şahıs silah ve patlayıcı bulundurma izinlerini elinde tutmaya devam edebilecek. Bu kişi, bir NPD (Almanya Ulusal Demokratik Partisi) gösterisinde hükûmet karşıtı bir pankart taşımış ve arabası NPD yetkililerinin evlerinin yakınında görülmüştü. Ayrıca sosyal medyadaki paylaşımlarıyla aşırı sağcı düşünceleri desteklediği belirlenmişti.

Milyarlarca maske çöpe gitti: Maliyeti 1 milyar avroyu geçebilir

Sayıştay raporuyla ortaya çıkan, eski Sağlık Bakanı Jens Spahn döneminde yapılan maske alım ve sonrasındaki imha süreçlerinin yarattığı maliyet dudak uçuklattı. Söz konusu rapor, aşırı miktarda koruyucu maske satın alımının, sonuç olarak yüksek stok seviyelerine ve bunun takibi ile ilgili önemli maliyetlere yol açtığına dikkat çekti.

Sayıştay'a göre; toplamda 5,7 milyar adet koruyucu maske tedarik edilmişken, bunlardan yalnızca 2 milyarı dağıtıldı. Geriye kalan maskelerin 1,2 milyarı imha edildi, 1,7 milyarı daha imha edilmek üzere planlandı. Ayrıca hâlâ kullanılabilir durumda olan ve net bir 'kullanım ve dağıtım konsepti' bulunmayan yaklaşık 800 milyon maske mevcut. Bu aşırı stokların yönetimi ve depolanması, 2023 sonuna kadar 460 milyon avroya mâl oldu, 2024 içinde de 534 milyon avroluk bir harcama öngörüldü. Bunun dışında, tedarikçilerle açılan davaların yasal masrafları da 113 milyon avroya ulaştı. Yani Sayıştayın öngörüleri gerçekleşirse, toplam maliyet 1 milyar avroyu aşacak.

Almanca testi dolandırıcılığı

Almanya'da göçmenlere yönelik düzenlenen Almanca sınavlarında dolandırıcılık yapıldığı belirlendi. Soruların, sınavdan önce 250 avroya satıldığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz sene bu sınavlara 360 bin kişi katıldı. Bu sınavlar, yabancıların Almanya'daki günlük yaşamlarında kendilerini idare edebilmeleri amacıyla düzenleniyordu.

Benzin fiyatları yılın en yüksek seviyesine çıktı

Paskalya tatili öncesi Almanya'daki benzin istasyonlarında beklenmedik bir fiyat artışı meydana geldi. Otomobil kulübü ADAC'ın analizlerine göre, benzin fiyatları yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Super E10 benzinin litre fiyatı ortalama 1,811 avro olarak kaydedildi, bu bir hafta önceki fiyatlara göre 2,1 sent'lik bir artışa işaret ediyor. Dizel kullanıcıları için durum daha iyi; fiyatlar litre başına 0,6 sent azalarak 1,73 avroya düştü.

Dışişleri Bakanlığından Almanlara 'Rus cazibesi' uyarısı

Alman Dışişleri Bakanlığı, Tinder gibi flört portallarındaki, 'Rus cazibesi' konusunda tüm vatandaşları 'açık' bir şekilde uyardı. Rusya'daki mevcut politik iklimin, her türlü eleştirel yorumun ağır cezalarla sonuçlanabileceği bir ortam yarattığı söylenen açıklamada; Rusya'ya seyahat eden veya orada bulunan Alman vatandaşlarının, keyfi tutuklamalarla karşı karşıya kalabileceği, hatta Putin'e veya Ukrayna'ya yönelik Rus saldırısına ilişkin en ufak bir eleştirinin bile uzun yıllar hapisle sonuçlanabileceği belirtildi. Açıklamada, "Tutuklanırsanız, sizi Hollywood filmlerindeki gibi kurtaramayız" ifadelerine yer verildi. Vatandaşların Rusya'daki yeni tanıştıkları kişilere karşı dikkatli olmaları, bu kişilerin yanıltıcı amaçlar taşıyabileceği ve hatta bu tür durumların Rus gizli servisleri tarafından düzenlenen tuzaklar olabileceği öne sürüldü.

Yarından itibaren faturalar cep yakacak

Almanya'da nisan ayı itibarıyla doğalgaz ve bölgesel ısıtma için uygulanan KDV oranı, geçici indirimin sona ermesiyle yüzde 7'den yüzde 19'a yükseliyor. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, enerji fiyatlarının yükselmesi durumunda devletin bu durumdan gelir elde etmemesi gerektiğini vurgulamıştı. Ancak, KDV'nin normal seviyesine dönmesiyle birlikte doğalgaz fiyatlarını aniden yüzde 11 artıracağı öngörülüyor.

Yaz saati uygulaması başladı

Avrupa'da bugün yaz saati uygulamasına geçildi. Bu sabah saat 02.00'da saatler bir saat ileri alındı. Yaz saati uygulaması, güneş ışığından daha fazla faydalanmayı ve enerji tasarrufunu amaçlıyor.

Geri Dön 31 Mart 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN