Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
17 Mart 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; savaş, grev dalgası ve Ramazan ayının başlangıcı vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu hafta başlayan Ramazan ayı vesilesiyle Almanca, Türkçe ve Arapça olarak üç dilde mesaj yayımladı. Başbakan mesajında, Ramazan'ın Müslümanlar için sadece bir oruç ayı olmadığını, aynı zamanda içsel muhasebe, dayanışma ve aile değerlerinin ön plana çıktığı bir dönem olduğunu belirtti.

Taurus seyir füzeleri krizi

CDU/CSU, Federal Meclis'te Ukrayna'ya Taurus füzeleri gönderilmesi için hükûmeti zorlayıcı bir oylama yapılması çağrısında bulundu. Tartışmalar üzerine Başbakan Scholz, Ukrayna'ya Taurus seyir füzelerinin gönderilmesine karşı çıktı. Başbakan, Federal Meclis'te yapılan oturumda, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, uzun menzilli silah sistemlerinin Ukrayna'ya sevkiyatının, Alman askerlerini içerebileceği ve bu durumun kendisi için 'aşılmaması gereken bir sınırı' temsil ettiğini belirtti.

CDU/CSU tarafından sunulan, Ukrayna'ya Taurus seyir füzelerinin gönderilmesine ilişkin önerge, Bundestag'da 190'a karşı 495 oyla reddedildi.

Savunma Bakanı zorunlu askerlik için kolları sıvadı

Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, mevcut yasama dönemi bitmeden ülkede zorunlu askerliği yeniden uygulamak amacıyla hazırlıklara başlandığını duyurdu. Pistorius, ofisine 1 Nisan'a kadar "Alman askerlik hizmeti modeli için seçenekler sunması" yönünde talimat verdiğini belirtti ve 2025'teki federal seçimlerden önce kendi zorunlu askerlik modelini önermeyi hedeflediğini açıkladı.

Almanların yarısı zorunlu askerlikten yana

Almanya'da 2011 yılında sona erdirilen zorunlu askerlik uygulamasının yeniden getirilmesi tartışmaları devam ederken, yapılan bir anket Alman halkının yarısından fazlasının bu fikre olumlu baktığını gösterdi. Stern dergisinin Forsa araştırma şirketine yaptırdığı ankete göre, katılımcıların yüzde 52'si zorunlu askerliğin geri getirilmesini desteklerken, yüzde 43'ü karşı çıktı ve yüzde 5'i net bir görüş belirtmedi.

Bakan doğruladı: Güvenli olmayan hat kullanılmış

Savunma Bakanı Boris Pistorius, üst düzey subayların sızdırılan konuşmalarına ilişkin birden fazla güvenli olmayan iletişim hattının kullanıldığını doğruladı. Söz konusu olayın, Almanya'nın güvenlik zafiyetlerini ortaya çıkardığı ve birden fazla güvenli olmayan iletişim hattının kullanıldığını belirten Pistorius; bu durumun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Almanya'nın iç meselelerinden faydalanmasını kolaylaştırabileceğine işaret etti.

Grev dalgası siyasetin gündeminde

Almanya'da toplu pazarlık sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle birçok alanda grevler yaşanıyor. Demiryolu emekçileri, Lufthansa çalışanları, hekimler, yerel ulaşım personeli derken ülkede bir grev dalgası var. Artan grevler, ülkede geniş çaplı tartışmalara ve eleştirilere neden oldu. Özellikle FDP'li Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ve Yeşiller Partili Ekonomi Bakanı Robert Habeck, mevcut çalışma saatlerinin bile yeterli olmadığını, ülkenin ekonomik büyüme ve yaşlanan nüfusu göz önüne alındığında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğunu savundu.

Sol Partili Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow ise demiryolu grevlerinde Deutsche Bahn'ı suçladı. Sendikanın anayasal haklarını kullanmasını savunan Ramelow, grev hakkına getirilen kısıtlamalara karşı çıktı ve demokrasinin bazen zorlayıcı olabileceğini, ancak bu durumun kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Grevlerin günlük maliyetinin ise 100 milyon avroya ulaştığı belirtildi.

Grevlere 'Paskalya arası' çağrısı

Ulaştırma Bakanı Wissing, sendikalara Paskalya döneminde demiryolu ve hava taşımacılığında grev yapmamaları çağrısında bulundu. Wissing'in bu çağrısından önce, makinist sendikası GDL, grevlerin Paskalya döneminde de devam edebileceği mesajını vermişti.

Berlin’de kızamık vakaları artıyor

Başkent Berlin'de kızamık enfeksiyonu vakalarının artması nedeniyle, Berlin Aşı Konseyi önemli uyarılarda bulundu. Konsey, özellikle aşı yaptırmamış bireyleri derhal aşı olmaya çağırdı. 15 aylık bebeklerin birinci ve ikinci kızamık aşılarını zamanında yaptırması, büyük çocuklar, ergenler ve yetişkinlerin de aşılarını tamamlaması gerektiği vurgulandı.

Tesla fabrikası protestoları sürüyor

Tesla'nın Berlin yakınlarında yer alan Grünheide'deki fabrikasının genişletilmesi planları, çevreci gruplar ve yerel sakinler tarafından protesto edildi. Giga Berlin adlı fabrika yakınlarındaki Fangschleuse Tren İstasyonu'nda toplanan yüzlerce protestocu, fabrikanın çevredeki ormanlık alanı yok edeceğini iddia ederek Tesla'nın genişleme planlarına karşı çıktı.

Yere izmarit atmanın cezası 250 avro olacak

Berlin'de CDU ve SPD'den oluşan siyah-kırmızı koalisyon, yasadışı atık bırakılmasını önlemek amacıyla para cezalarını artırıyor. Yeni düzenlemeye göre, sokağa sigara izmariti, tek kullanımlık bardak veya plastik poşet atılması durumunda uygulanacak para cezası 55 avrodan 250 avroya yükselecek. 2 kilogram ve üzeri atık miktarları için ise ceza 100 avrodan 3 bin avroya kadar çıkabilecek. Hacimli atıkların yasadışı şekilde imha edilmesi hâlinde, miktarına bağlı olarak uygulanan cezalar 400 avrodan 8 bin avroya kadar yükselecek.  Yanlış çöp konteynerlerine atık bırakmanın cezası da her bir torba için 500 avro olarak belirlenecek.

Geri Dön 17 Mart 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN