Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
03 Mart 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; hafta boyunca süren grevler, çiftçilerin protestoları ve göçmenler vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya’da toplu taşıma işçilerinin hafta boyunca yaptıgı grev, ülke gündemine damgasını vurdu. Pazartesi günü yerellerde başlayan uyarı grevlerinin ardından, cuma günü yurt genelinde bir günlük grev yapıldı. Grevler nedeniyle ülkede ulaşım ciddi biçimde aksadı. Yalnızca Bavyera eyaletinde grev yapılmadı. Çünkü Bavyera’da toplu pazarlık görüşmeleri henüz sonuçlanmadı. Çalışanlar, ücretlerinde kesinti yapılmadan haftalık çalışma saatlerinin azaltılmasını, daha fazla izin günü ve vardiyalı ile gece çalışanlar için uzun dinlenme süreleri talep ediyor.

Lufthansa’da 3 günlük grev

Lufthansa'da yer hizmetleri çalışanları da 28 Şubat’ta 3 günlük greve çıktı. 1 Mart’a kadar devam eden grevden çok sayıda yolcu etkilendi. Grevin amacı, Lufthansa'nın yer hizmetleri çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme yapılması. Sendika, yer hizmetleri personeli için en az 500 avro artışla yüzde 12,5 ücret artışı ve yüksek enflasyonu telafi etmek için tek seferlik 3 bin avro ikramiye talep ediyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin beşincisi 13 ve 14 Mart tarihlerinde yapılacak.

Demiryollarında yeni grev kapıda

Makinistler Sendikası (GDL) ile Deutsche Bahn arasındaki toplu pazarlık görüşmeleri tıkandı. İki taraf birbirini suçluyor. Demiryollarında yeni grev ise kapıda. GDL, çalışma saatlerinin haftalık 38 saatten 35 saate düşürülmesini ve çalışanların maaşlarına aylık ortalama 550 avro zam ile bir defaya mahsus 3 bin avro enflasyonla mücadele ödemesi talep ediyor. Sendika, pazartesi günü konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmayı planlıyor.

Çiftçilerin öfkesi sürüyor

Hükûmetin, çiftçilere yönelik sübvansiyonları kademeli olarak sonlandırma kararı çiftçiler arasında tepkiye yol açtı. Özellikle, mazot desteğindeki kesintiler nedeniyle Yeşiller Partisi hedef alındı. Yeşiller Partisi lideri Ricarda Lang'ın, Saksonya Anhalt eyaletinin Magdeburg kentinde bir toplantıya katılımı, 120 traktörle yolların bloke edilmesiyle engellenmeye çalışıldı. Protestoda yanan lastikler, variller ve havada uçuşan yumurtalar dikkat çekti.

Lang, yoğun güvenlik önlemleri altında salona ulaşabildi ve toplantı yerinden ayrılmakta zorlandı. 100 kadar polis ve parti korumaları eşliğinde 10 kişilik çiftçi temsilcileriyle görüştü. Lang, yuhalanmanın politikacılar için rahatsız edici olduğunu ancak buna katlanılması gerektiğini belirtti ve çiftçilere yaklaşmaktan korkmadığını ifade etti.

Mülteciler saati 80 sentten çalışmaya zorlanacak

Thüringen eyaletindeki Saale-Orla Belediyesi'nin CDU'lu Kaymakamı Christian Herrgott, mültecilerin zorunlu olarak saatte 80 sent ücrete çalıştırılmasını planlıyor. Saale-Orla Belediyesi, mültecileri aylık 64 avro karşılığında, günde 4 saat temel belediye hizmetlerinde çalıştırmayı hedefledi.

Plana göre mülteciler, saat başı 80 sent ücretle, sokak temizliği, çit kesme, kar küreme gibi işlerde çalışacaklar ve ücretleri yeni uygulamaya konacak bir ödeme kartına yatırılacak.

Belediyenin bu planına tepkiler ve destekler gecikmedi. Kısa sürede Almanya siyasetinin gündemine oturan fikir, özellikle Yeşillerden sert tepki aldı.

Sahte Ukrayna pasaportuyla Bürgergeld aldılar

Sosyal yardım dolandırıcılıklarına da her geçen gün yenileri ekleniyor. Yaklaşık 5 bin 600 mültecinin sahte Ukrayna pasaportları aracılığıyla Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) aldığı tespit edildi.

Nijeryalı ‘Gurbetçi Şaban’

Alman vatandaşı Nijeryalı Jonathan A., biyolojik olarak kendisine ait olmayan 24 çocuğun velayetini alarak Alman devletinden yıllık 1,5 milyon avro sosyal yardım topladı. Jonathan A. ise, birçok eşi ve çocuğu olduğunu, bu durumun Nijerya'da sıradan olduğunu savundu. Tiktok'ta pahalı arabalar ve nakit paralarla dolu videolar paylaşan Jonathan A., bu konuda sorulduğunda cevap vermedi. Alman yetkililer, Jonathan A. hakkında soruşturma başlatmasına rağmen, kendisi evinde bulunamadı.

Türk öğretmene okul önünde saldırı

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Ulm şehrinde, Sägefeld Grund Werk Realschule'de öğretmenlik yapan Kürşat Murat Güçlü, okulun önünde kimliği belirsiz bir saldırgan tarafından başına sert bir cisimle vurularak ağır yaralandı. Olay, 26 Şubat Pazartesi günü saat 16.00 sıralarında gerçekleşti. Saldırganın yaya olarak olay yerinden kaçtığı düşünülüyor. Ağır yaralanan öğretmenin hayati tehlikesinin sürdüğü bildirildi.

Silahlı saldırı: Asker, dört kişiyi öldürdü

Alman Ordusu’nda gorevli bir asker; eski kız arkadaşı, onun erkek arkadaşı, eski kız arkadaşının çocuğu ve annesini katlettikten sonra polise teslim oldu. Katilin arabasında yapılan aramada bir molotof kokteyli, çok sayıda ateşli silah şarjörü ve mühimmat bulundu. Yetkililer cinayetlerin iki farklı yerde işlendiğini belirterek, soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

Isıtma sistemi desteği

Almanya'da devlet, ısıtma sistemlerini yenileyecek bina sahiplerine, en fazla 30 bin avro olmak üzere masrafların yüzde 30'una kadarını geri ödeyecek. Bu destek, çeşitli bonuslarla birlikte yüzde 70'e kadar çıkabilir. Bonuslar arasında verimlilik bonusu, iklim hızı bonusu, gelir bonusu ve emisyon azaltım ek ücreti bulunuyor. Ev sahipleri, Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası'nın (KfW) müşteri portalı üzerinden başvuruda bulunabilirler.

BAföG reformunda anlaşmaya varıldı

Federal hükûmet, uzun süren tartışmaların ardından BAföG reformu üzerinde nihayet anlaşmaya vardı. Federal Eğitim Bakanı Stark-Watzinger, yasanın 2024/25 kış döneminden itibaren yürürlüğe girmesini planladığını açıkladı. Yenilikler arasında ödeneklerin artırılması, öğrencilerin öğrenim alanlarını daha kolay değiştirebilmeleri ve bir dönem daha fazla öğrenim görebilmeleri için kolaylıklar sağlanması yer alıyor. Ayrıca, öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 avro başlangıç yardımı ve bölüm değiştirmeleri hâlinde bir dönem ek süre gibi imkânlar sunulacak.

Alman iş dünyası: Şirketlerimizde aşırı sağa yer yok

Baden-Württemberg Metal ve Elektrik Endüstrisi İşverenleri Birliği (Südwestmetall) ile Metal İşçileri Sendikası (IG Metall) Baden-Württemberg, ırkçılığa, antisemitizme ve her türlü ayrımcılığa karşı birleşerek "Demokrasi İçin İş Dünyası" başlıklı deklarasyonu kabul etti. Bu bildirgeye otomobil üreticileri Mercedes-Benz ve Porsche da destek verdi.

Protestan kilisesinden de ‘AfD’ye oy vermeyin’ çağrısı

Protestan Kilisesi'nin (EKD) Konsey Başkanı Kirsten Fehrs, Katolik piskoposların AfD'ye oy verilmemesi yönündeki çağrılarına destek verdi. Fehrs, aşırı sağcı görüşlerin toplumun temel değerlerini tehdit ettiğini ve kiliselerin bu konuda net bir tutum alması gerektiğini vurguladı. Etnik ve milliyetçi duygular ile insanlık dışı yaklaşımların hıristiyanlık ilkeleriyle uyumsuz olduğunu ifade eden Fehrs, AfD dahil olmak üzere aşırı sağcı partilere oy verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Tarihin en sıcak şubat ayı yaşandı

Almanya, kaydedilen en sıcak şubat ayını yaşarken, 2023/24 kış mevsimi 1881'den bu yana en sıcak kışların üçüncüsü olarak tarihe geçti.

Geri Dön 03 Mart 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN