Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
14 Ocak 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya’nın gündeminde bu hafta Potsdam’daki ırkçı toplantı ile ülke genelindeki grev ve protesto dalgası vardı. İşte yaşananlar…

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya’da, Correctiv adlı medya kuruluşu büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Avrupa’nın önde gelen ırkçı ideologlarından Avusturyalı Martin Sellner ve yakın çevresinin, Almanya’nın Potsdam kentinde AfD üyeleriyle bir araya geldiği öne sürüldü. Corrective’in haberine göre; toplantıya CDU’lu iki isimle birlikte bazı iş insanları da katıldı.

Alman vatandaşı göçmen kökenlileri de göndermek istiyorlar

Toplantıda, AfD’nin iktidara gelmesi durumunda, aralarında Alman vatandaşlarının da olduğu milyonlarca yabancıyı sınır dışı etme planı konuşuldu. Yani, Anayasaya aykırı olmasına rağmen Sellner, plan kapsamında Alman vatandaşı olan göçmen kökenlilerin de, Almanya'dan göç etmeye zorlanacak kitleye dahil edilmesi gerektiğini savundu.

AfD'li vekil: Gizli bir plan değil, bir söz

Haber, Almanya gündemine bomba gibi düştü. Kamuoyundan ve politikacılardan büyük tepki geldi. AfD Milletvekili René Springer ise, eleştirilere meydan okudu ve sosyal medya hesabından “Milyonlarca yabancıyı ülkelerinde geri göndereceğiz. Bu gizli bir plan değil, bir söz” paylaşımında bulundu. Ne var ki, AfD lideri Tino Chrupalla ise "Toplantıda sınır dışı etme konusu ele alınmadı. Toplantının amacı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini tartışmaktı" dedi.

Şansölye 'Nazi' dönemini hatırlattı

İç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, “Halk, demokrasiye yönelik bir tehdit olduğunun farkında ancak bunu ciddiye almıyor" ifadelerini kullandı. Şansölye Olaf Scholz, Nazi dönemine hatırlatma yaptı ve “Demokratların birlikte durması gerek. Kimsenin ülkemizde göçmen kökenli olup olmamasına göre 'biz' ayrımı yapmasına izin vermeyeceğiz" dedi. İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise “AfD, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi küçümseyen ve yok etmek isteyen insanların örgütlendiği bir parti” diyerek partinin Anayasaya aykırı eylemlerde bulunduğunu söyledi.

Grev ve protesto dalgası

Noel ateşkesinin bitmesinin ardından, 2023’ün sonunda yığılan grev ve protestolar da art arda başladı. Deutsche Bahn ile makinistler arasında uzlaşma sağlanamadı. 8 Ocak’tan itibaren grevler başladı ve ülke genelinde ulaşımda ciddi aksamalar yaşandı. Bugün itibarıyla henüz anlaşma sağlanabilmiş değil. Makinistler Sendikası (GDL), grevlerin devam edeceğinin sinyalini verdi.

Çiftçiler büyük mitinge hazırlanıyor

Hükûmetin, bütçe krizinin ardından tarımdaki sübvansiyonları kısma kararı çiftçileri öfkelendirdi. 8 Ocak’ta birçok kentte traktör konvoyları, yol kapatma eylemleri ve mitinglerle hükûmetin tarım politikasını protesto eden çiftçiler, yarın (15 Ocak) Berlin’de büyük bir mitinge hazırlanıyor.

Yapılan son anketlere göre; Almanların büyük çoğunluğu çiftçileri desteklerken, makinistlerin grevine verilen destek yüzde 43’te kaldı. Çiftçilere destek oranı ise yüzde 68.

Kamyoncular da isyanda, raflar boş kalabilir

Çiftçilerin yanısıra, artan yakıt fiyatları ve geçiş ücretleri de kamyonculara isyan bayrağını çektirdi. Federal Karayolu Taşımacılığı Birliği (BGL) Başkanı Jens Pawlowski, 15 Ocak’taki mitinge katılacaklarını ve geçiş ücretlerini, karbon ücretlerinin iki katına çıkarılmasını ve iklim dostu taşımacılığa destek verilmemesini protesto edeceklerini açıkladı.

Gıda perakendecileri ve eczacılar ise bu durumda yaşanabilecek teslimat problemlerine karşı endişeli. Protestonun yarın saat 17.30’da sona ermemesi hâlinde, süpermarket rafları boş kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Hekim protestoları da sürüyor

Aile hekimleri de aşırı iş yükü ve bürokrasiden şikâyetçi. Hastalar ise muayenehanelere gitmek için günlerce beklemek zorunda kalıyor. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, aile hekimlerini rahatlatacak bir dizi reform sözü verdi. Ancak Aile Hekimleri Birliği, bakanın vaatlerini ‘eksik ve fazlasıyla muğlak’ buldu. Birliğin başkanı Dirk Heinrich, “Protestoların devam etmesi gerektiği bizim için açık” diye konuştu. Hekimler, Noel ve yeni yıl arasında muayenehanelerini kapatmıştı. On binlerce hekimin katıldığı protestolar devam edebilir.

Suudi Arabistan’a füze satışına onay

Alman Federal Güvenlik Konseyi, 2023 sonunda aldığı kararla, Diehl Defence şirketinin Suudi Arabistan'a satacağı 150 adet Iris-T füzesinin ihracatına izin verdi. Karar, Şansölye Olaf Scholz ve güvenlikle ilgili bakanlar tarafından Noel'den kısa bir süre önce alındı. Füzelerin teslimatı için Ekonomi Bakanlığının füze anlaşmasını Federal Meclis Ekonomik İşler Komisyonuna göndermesi gerekiyor.

Karara Sol Parti'den sert eleştiriler geldi. Sol Partili Federal Meclis Üyesi Pascal Meiser, "Federal hükûmet ve özellikle Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı açıkça ahlak pusulasını tamamen kaybetmiş durumda. Ortadoğu'da barış ve insan hakları isteyen hiç kimse Suudi petrol diktatörlüğünü silahlandırmaya devam etmemelidir" dedi.

Göçmen karşıtı 'sol' parti kuruldu

Eski Sol Parti Milletvekili Sahra Wagenknecht ve Amira Mohamed Ali tarafından Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) parti olarak kuruldu. BSW, Almanya'ya göçün sınırlandırılması, kiraların ödenebilir olması, ücretlerin ve emeklilik maaşlarının artırılması, adil bir vergi sistemi getirilmesi, eğitim ve altyapıda yatırımların artırılması gerektiğini savunuyor. BSW, Almanya'da hükûmetin yenilenebilir enerjiyi odağına alan iklim politikasına karşı çıkıyor.

Galeria'yı devlet desteği de kurtarmadı

Daha önce iki kez devlet destekleriyle iflastan kurtulan Almanya'nın en büyük mağaza zincirlerinden Galeria Karstadt Kaufhof, üçüncü kez iflas başvurusunda bulunacak.

Öğrencilere 1.000 avro yardım

Federal Eğitim Bakanlığının açıkladığı BAföG reformuna göre; öğrencilere bir defaya mahsus 1.000 avro yardım verilecek. Ayrıca, BAföG alan öğrencilere bir defaya mahsus sömestr esnekliği tanınacak.

Yeşiller Partisi ve Alman Öğrenci Birliği (DSW), Bakanlığın reform planını eleştirdi. Yeşiller Partisi, reformun temel bir reform olmadığını ve öğrencilerin acilen daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. DSW ise yasa taslağını 'acı bir hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve bakanlığın bütçe komisyonu tarafından sağlanan 150 milyon avronun yarısından fazlasını bırakmasını eleştirdi.

Geri Dön 14 Ocak 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN