AVRUPADAN Youtube Video
Almanya’da 2022 nasıl geçti?
2022 yılı Almanya için ilklerin yaşandığı bir yıl oldu. Onlarca yıldır görülmeyen enflasyon görüldü, sert tartışmalar yaşandı, enerji kıtlığı ve göç sorunları büyüdü ve daha niceleri... İşte 2022’de öne çıkan bazı olaylar…

Darbe planı: Olmaz denilen oldu, Almanya’da aşırı sağcı Reichsbürger (İmparatorluk Vatandaşları) adlı örgüte, darbe planladıkları şüphesi nedeniyle operasyon düzenlendi. ‘Almanya tarihinin en büyük polis baskını’ olarak nitelenen operasyonda 25 kişi gözaltına alındı, aralarında örgüt liderinin de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Operasyonlar kapsamında 54 kişi hakkında soruşturmalar sürüyor. Çoğunluğu eski ordu mensuplarından oluşan İmparatorluk Vatandaşları örgütü, günümüz Almanya'sını meşru bir devlet olarak tanımıyor. Bir kısmı monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken bir kısmı Nazi fikirlerini destekliyor
Savaş ve kriz: Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’yı resmen işgale başladı. Bunun üzerine başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın gözü kulağı buraya çevrildi. O tarihten beri Ukrayna işgale karşı direniyor. İşgal sonrası çok sayıda ülke Rusya’ya tarihi yaptırımlar uyguladı. Bunun geri dönüşü ise enerji zengini Rusya’nın, kendisine büyük oranda bağımlı Avrupa’ya enerji akışını kesmesi oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin son olarak 21 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın tüm hedeflerini yerine getireceğini ve askeri gücünü artıracağını söyledi. Bütün bu yaptırımlar sonrası olan halka oldu. Evlerdeki elektrik, doğal gaz fiyatları görülmemiş seviyelere yükseldi, benzin ve mazot rekorlar kırdı. Siyasetçiler ise “Perdelerinizi örtün, daha kısa duş alın, iki kişi duş alın, ocağı kısık ateşte yakın” gibi önerilerle halkın karşısına çıktı. Devlet dairelerinde, işyerlerinde, okullarda kaloriferler kısıldı. Şimdiye kadar iyi giden havalar yardıma yetişti, bakalım 2023’ün ilk haftalarında neler olacak…
İş ve işçi sorunu: Almanya’da işçi açığı sorunu derinleşiyor. Giderek yaşlanan nüfusun sonucu olarak emeklilik yaşı gelenlerden boşalan yerler doldurulamadı. Üstelik 2035’e kadar 7 milyon çalışan da emekliye ayrılacak. Çözümü ise yine dışarıda arandı. Yurtdışından kalifiye personel aranıyor. Şirketler buna sıcak bakmıyor. Ancak hükûmet göçmenliği kolaylaştıracak bir yasayı hazırladı bile. Modern göç yasasıyla birlikte Almanya’da çalışmak, oturum izni almak ve vatandaşlık almak çok daha kolay hâle gelecek.
İndirimli bilet: Artan enflasyonun etkisini azaltmak adına alınan önlemlerden biri de toplu taşımayı teşvik oldu. Hayatımıza haziran ayından ağustosun sonuna kadar aylık 9 avroluk toplu taşıma biletleri girdi. Bu biletlerle ülkenin her yerine gidip geldik. Ne var ki sonbaharda bu uygulama sona erdi. Halefi için yeni projeler üretildi ancak tartışmalar bitmedi. Federal hükûmet, aylık 49 avroluk bilet önerdi. Eyaletlere ‘masrafları fifti fifti kırışalım’ dedi, eyaletler önce karşı çıktı sonra kabul etti. İndirimli biletin en erken 1 Nisan’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Hartz IV bitti, sıra Bürgergeld’de: Almanya’da 5,4 milyon kişinin faydalandığı işsizlik yardımı Hartz IV dün itibarıyla resmen sona erdi. O artık Bürgergeld. Bu yasa üzerine tartışmalar hâlâ sürüyor. Muhalefet, Bürgergeld ile birlikte insanların çalışmamaya teşvik edileceğini savunuyor. Bürgergeld kapsamında aylık ödenen miktar kişi başına 53 avro zamlanarak 502 avroya çıkacak. İki çocuklu bir aile için bu miktar 1.640 avro olacak. Üstelik yardım alanların 40 bin avroya kadar olan malvarlığına dokunulmayacak.
Ece Sarıgül cinayeti: Almanya, Ulm kenti yakınlarındaki Illerhirchberg’de okula giderken öldürülen 14 yaşındaki Ece Sarıgül’e ağladı. Arkadaşıyla okula yürürken uğradığı saldırıda ağır yaralanan Ece, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti, arkadaşı ise yaralandı. Saldırıyla ilgili üç kişi gözaltına alındı, 27 yaşındaki cinayet şüphelisinin üzerinde saldırıda kullanılan bıçağın bulunduğu açıklandı. Gözaltına alınanlardan biri, saldırıdan iki gün sonra intihar etti. Ece için cemevinde ve kilisede anma töreni düzenlendi. Cenazesine Yeşiller Partili ve SPD’li milletvekillerinin yanısıra çok sayıda kitle örgütü temsilcileri ile Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi de katıldı.
Dev akvaryum patladı: Başkent Berlin’de 16 metre yükseliğinde ve içinde 1 milyon litre su bulunan dev akvaryum patladı. Akvaryumun içinde 1.500 balık bulunuyordu, kazadan yalnızca birkaç düzinesi kurtulabildi. Patlamanın sebebi olarak metal yorgunluğu gösterildi. Akvaryumda 1 milyon litre su bulunuyordu. Suyun boşalmasıyla birlikte yer altı otoparkı ve Doğu Alman Müzesi’nin bir kısmında büyük zararlar oluştu. Patlama sırasında şans eseri ölen olmazken, iki kişi hafif yaralandı.
Geri Dön 02 Ocak 2023 Pazartesi Önceki Yazılar