AVRUPADAN Youtube Video
Almanya, süper zenginler için vergi cenneti
Milyarderlere büyük vergi ayrıcalıkları sağlanan Almanya'da, İsviçre'nin vergi modeli uygulanması durumunda 73 milyar avro ek gelir elde edilebileceği ortaya konuldu.

Vergi Adaleti Ağı, Oxfam ve Avusturya Momentum Enstitüsü tarafından yayımlanan yeni bir çalışma, Almanya'nın süper zenginler için bir vergi cenneti olduğunu ortaya koydu. Çalışma, Almanya, Avusturya ve İsviçre'deki vergi sistemlerini inceledi.
Milyarderlere vergi ayrıcalığı
Çalışmaya göre, Almanya'da milyarderler, İsviçre'ye kıyasla daha az vergi ödüyor. Almanya'da istihdam gelirlerinin vergilendirilmesi etkili bir şekilde işlerken, multimilyonerler ve milyarderler için kurumsal ve gayrimenkul gelirlerine yönelik özel düzenlemeler ve vergi ayrıcalıkları bulunuyor. Alman milyarderlerin ödediği vergi oranları ortalama yüzde 26 iken, olası maksimum vergi oranı yüzde 47,5'tir. Buna karşın, orta sınıf aileler gelirlerinin ortalama yüzde 43'ünü vergi ve sosyal güvenlik primleri olarak ödüyor.
İsviçre vergi sistemi 73 milyar avroluk ek gelir sağlayabilir
İsviçre'de uygulanan varlık vergisi ile milyarderler ortalama yüzde 32, en yüksek oranda ise yüzde 41,5 vergi ödüyor. Oxfam'ın toplumsal eşitsizlik sorumlusu Manuel Schmitt, İsviçre'nin vergi sisteminin Almanya ve Avusturya'dakinden daha ilerici olduğunu belirtti ve Almanya ile Avusturya'da da yüksek servetin vergilendirilmesi çağrısında bulundu.
Araştırmanın yazarları, İsviçre modeline dayalı bir servet vergisinin Almanya'ya 73 milyar avroluk ek gelir sağlayabileceğini hesapladı. Bu gelirin, federal hükûmetin 20 milyar avro olarak tahmin edilen bütçe açığını kapatmak ve kalkınma bütçesindeki kesintileri önlemek için kullanılabileceği öne sürüldü. Ayrıca, bu gelirle iklim koruması ve sosyal adalet için gerekli yatırımların finanse edilebileceği belirtildi.
Vergi hukukunu süper zenginler belirliyor
Berlin'deki Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nden (DIW) vergi uzmanı Stefan Bach, büyük küresel şirketlerin ve süper zenginlerin uluslararası vergi hukukunu şekillendirme sürecinde aktif bir rol oynadığını ve vergi yükünün küçük ve orta ölçekli işletmelere kaldığını belirtti. Bach, milyarderlerin üretim tesisleri ve ikametgahlarını düşük vergili ülkelere taşıyarak avantaj sağladıklarını ifade etti.
Avrupa Birliği'nin vergi geliri kaybı
Oxfam'ın raporuna göre, Avrupa Birliği hükûmetleri, zenginlerin yeterince vergilendirilmemesi nedeniyle yılda 286,5 milyar avro gelirden mahrum kalıyor. Bu kayıp, saat başına 33 milyon avro gibi büyük bir rakama denk geliyor.
Oxfam: Gezegeni kurtarmak için servet vergisi alınmalı
Oxfam Belçika'nın vergi ve eşitsizlik konularında politika danışmanı Julian Desiderio, süper zenginlerden alınacak servet vergisinin gezegenin kurtarılmasına ve iklim felaketinden etkilenen topluluklara, çiftçiler de dahil, yardım edilmesine olanak sağlayabileceğini belirtti.
Özel jetler karbon emisyonunda dengesizlik yaratıyor
Oxfam'ın belirttiğine göre, süper zenginlere ait özel jetler, karbon emisyonlarında önemli bir dengesizliğe neden oluyor. En zengin yüzde 1'lik kesim, en yoksul yüzde 50'lik kesime kıyasla ortalama 14 kat daha fazla karbon salınımı yapıyor.
Geri Dön 20 Nisan 2024 Cumartesi Önceki Yazılar