Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
13 Ocak 2024 Cumartesi

Almanlardan çiftçilere tam, makinistlere sınırlı destek

Almanya'da devam eden grev ve protestolar, hükûmetin çalışmalarını zorlaştırıyor. Çiftçiler de makinistler de taleplerinde ısrarcı.

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından makinistler greve gitmişti. Yolcu trenlerinde 10 Ocak'ta başlayan 2 günlük uyarı grevi, dün (12 Ocak) 18.00'da sona erdi. Grev sırasında, birçok tren seferleri iptal edildi veya gecikmeli gerçekleşti.

Almanlardan çiftçilere tam, makinistlere sınırlı destek

Anketlere göre, Almanların yüzde 43'ü DB arasındaki toplu sözleşme anlaşmazlığında makinistlerin greve gitmesini desteklerken, yüzde 54'ü ise grevi haklı bulmuyor.

Diğer taraftan; ankete göre, çiftçilerin yaptığı protestoları, otoyolları kapamalarını yüzde 68'i olumlu bakarken; yüzde 30'u bu protestoların çok ileri gittiğini düşünüyor.

Ankette, halkın yüzde 52'si tarımda hiçbir kesinti yapılmaması savunurken, yüzde 32'lik bir kesim federal hükûmet tarafından kısmen geri alınan kesintileri destekliyor. Öte yandan yüzde 12'si ise başlangıçta hükûmetin planladığı gibi tüm kesintileri savunuyor.

GDL ne istiyor, işveren ne teklif ediyor?

GDL, başta makinistler olmak üzere DB çalışanlarının maaşlarına aylık 555 avro zam ve enflasyonla mücadele için tek seferlik 3 bin avroya kadar ödeme talep ediyor. Aynı zamanda, ücretlerde hiçbir kesinti olmadan haftalık çalışma saatlerinin 38 saatten 35'e indirilmesi talep ediliyor.

DB ise bu talepleri reddetti. İşçilere yüzde 11 zam ve 2 bin 850 avroya kadar enflasyon telafi ikramiyesi teklif etti.

Cem Özdemir'den itiraf: Sonunu düşünmedik

Hekimler muayenehaneleri kapatıyor, trenler duruyor ve çiftçiler traktörleriyle yollarda protesto yapıyor. Trafik ışığı hükûmeti için işler yolunda gitmiyor.

Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, çiftçilere verilen sübvansiyonlardaki son kesinti kararında hatalar olduğunu kabul etti. ZDF kanalında katıldığı programda, pazartesi günü hükûmet ile çiftçilerin bir görüşme yapmayı planladığını söyleyen Federal Tarım Bakanı, “Birbirinizle sohbet etmeli, konuşmalısınız, mesele bu!” dedi.

Ancak nihai kararın nasıl verileceğini henüz kimse bilmiyor. Çünkü şu ana kadar Başbakan Olaf Scholz, koalisyondaki çoğunluğun aksine, hâlihazırda varılan uzlaşmada ısrar etti. Ancak çiftçiler bunu yeterli buluyor.

Özdemir, tarımsal dizeldeki sübvansiyonlardaki kesintilere ilişkin, "Bunun sonunu iyice düşünmedik" dedi ve henüz ödenmeyen İklim Parası’nın (Klimageld) da hâlâ arkasında olduklarını söyledi.

"Boş raflara hazır olun"

Çiftçiler ise taleplerinde ısrarcı. Bavyera Çiftçiler Birliği, talepleri yerine getirilmezse, gıda tedarikini engellemekle tehdit etti. Augsburger Allgemeine gazetesine konuşan Başkan Günther Felßner, “Şu ana kadar gıda tedariği gibi altyapıyı engellemekten kaçındık. Ancak birkaç aylık gelirimizin cebimizden çıkmasına izin vermiyoruz. Faaliyetlerimizi ancak her iki önlem de (araç vergisi ve tarımsal dizel sübvansiyonlarının kaldırılması) geri çekildiğinde durduracağız" ded. Felßner, aksi takdirde süpermarketlerde rafların boş kalacağının sinyalini verdi.

Geri Dön 13 Ocak 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN