Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
01 Haziran 2024 Cumartesi

Alman silahlarıyla Rusya’ya saldırıya onay

ABD’nin Ukrayna’ya verdiği silahların Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermesi üzerine, Almanya da benzer bir onay verdi. Hükûmet Sözcüsü Hebestreit, kararın uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya verilen Alman silahlarının Rusya topraklarında kullanılmasına karşı çıkıyordu. Ancak Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükûmeti bu tutumunu değiştirdi. Hükûmet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Rusya’nın Kharkiv bölgesine yaptığı saldırılara dikkat çekerek, "Ukrayna’nın kendini savunma hakkı var" dedi. Almanya’nın verdiği silahların Rusya’ya karşı kullanılmasının artık yasak olmadığını belirtti.

Uluslararası hukuka uygunluk

Hebestreit, "Ukrayna'ya silah sağlayarak savaşın bir tarafı olmayacağımız her zaman açıktı" dedi. Ukrayna'nın, Rusya'nın saldırganlık savaşına karşı kendini savunmasının uluslararası hukuka göre her zaman meşru olduğunu vurguladı.

Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, "Bu karar doğru. Putin'in savaşına karşı stratejimizi uyarladık" dedi. Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann ise, "Ukrayna, Rus füzelerini engelleyebilmeli ve bizim tedarik ettiğimiz silahlarla Rusya topraklarına savunma yapabilmeli" şeklinde konuştu.

Muhalefetten destek

Ana muhalefetteki CDU’dan Johann Wadephul, hükümetin kararını destekledi. Wadephul, "Karar acı verici derecede uzun bir zaman aldı, ama Ukrayna'nın askeri durumu ciddi" dedi.

Belçika: Gönderdiğimiz silahlar Rus topraklarında kullanılamaz

Belçika Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna’ya tedarik edilen silahlarla, Rusya topraklarının vurulamayacağını açıklandı. Belçika resmi haber ajansı Belga’nın haberine göre; Belçika’dan gönderilen silahların Rus topraklarını hedef alamayacağı bildirildi.

Kremlin: Ukrayna'yı provoke etmek adına her yolu deniyorlar

ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya, Rus topraklarındaki askeri hedeflere karşı verdikleri silahları kullanma izni vermesi üzerine Moskova'dan sert tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, NATO ve ABD'yi "gerilimi yeni bir seviyeye yükseltmekle" suçladı. Peskov, "Bu anlamsız savaşın sürmesi için Ukrayna'yı provoke etmek adına tüm yolları deniyorlar" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ABD ve Almanya'nın kararının, Rus sınırı yakınlarındaki sivil nüfusun korunmasına yardımcı olacağını belirtti.

Putin daha önce uyarmıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı silahlarının Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına karşı tehditkar açıklamalarda bulunmuştu. Putin, "Avrupa'daki, özellikle küçük ülkeler, neyle karşı karşıya olduklarının farkında olmalılar" demiş ve böylesi bir saldırının sorumluluğunun Batılı silah tedarikçilerine ait olacağını savunmuştu.

NATO ülkelerinde tedirginlik

Bazı NATO ülkeleri bu gelişmeler karşısında tedirgin. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Rus askeri üslerini vurmanın gerekli olmadığını belirtti. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise, "İtalya'dan Ukrayna'ya gönderilen tüm silahlar Ukrayna içinde kullanılmalıdır" dedi.

Geri Dön 01 Haziran 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN