AVRUPADAN Youtube Video
Alman firmalar ne kalifiye eleman ne de çırak bulabiliyor
Almanya'da çırak sorunu da büyüyor. Yapılan açıklamada 'Baby Boomer' kuşağının emekli olduğu ve Z kuşağının bu açığı kapatamadığı ifade edildi.

Almanya'da, Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) tarafından yapılan bir açıklamada, DIHK üyesi işletmelerin yüzde 47'sinin meslek eğitimi için çırak bulamadığı belirtildi. Özellikle gastronomi sektörü, sanayi şirketleri ve toptan/perakende satış işletmeleri çırak sıkıntısı yaşıyor.
DIHK Genel Müdür Yardımcısı Achim Dercks, Almanya'da çırak sıkıntısının tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaştığını vurguladı. "Baby Boomer kuşağı emekli oluyor, Z kuşağı bu eksikliği karşılayamıyor" ifadeleriyle durumu özetledi.
DIHK raporuna göre; temmuz sonuna kadar DIHK üyesi işletmelere yaklaşık 207 bin genç kaydını yaptırmış, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 arttığı ancak ihtiyacı karşılamadığı belirtilmiş. Bu nedenle işletmelerde açık durumda olan on binlerce eğitim yeri büyük olasılıkla dolmayacak.
Dercks, son 10 yılda eğitimini tamamlamadan okuldan ayrılan gençlerin sayısının yaklaşık 100 bin azaldığını ve yakın gelecekte 400 bin civarında çalışanın işgücü piyasasından çekileceğini, buna karşın bu eksikliği kapatmanın zor olacağını ifade etti.
Okuldan sonra birçok gencin geleceklerini belirlemede zorluk yaşadığını, bu dönemde seyahatlere çıktıklarını, ders çalıştıklarını veya işsiz kaldıklarını söyleyen Dercks, ayrıca 'mesleki yönelim eksikliğinin' eğitim sektörünün önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti.
Z kuşağının taleplerine yanıt vermek için şirketlerin farklı yollar aradığını belirten Dercks, birçok şirketin genç yetenekleri çekmek ve elinde tutmak için çaba sarf ettiğini söyledi. Örneğin, düz hiyerarşilerle yanıt verme, modern IT teknolojisi kullanma, hareketlilik ve mali teşvikler sunma gibi yöntemlerin kullanıldığını ifade etti.
DGB Başkan Yardımcısı Elke Hannack ise gençlerin kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, nitelikli eleman eksikliği ve demografik değişimle birlikte 2,6 milyon gencin mesleki diplomadan yoksun olduğunu ve her yıl 200 binden fazla gencin geçiş sisteminin bekleme döngülerine girdiğini belirtti.
Geri Dön 25 Ağustos 2023 Cuma Önceki Yazılar