Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
28 Temmuz 2023 Cuma

Alman ekonomisi alarm veriyor

Alman ekonomisi, 2023'ün ikinci çeyreğinde üst üste üçüncü kez küçüldü. Muhalefet, hükûmeti sorumlu tutuyor.

Alman ekonomisi alarm veriyor

Dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinden biri olmasına rağmen, Alman ekonomisi daralma sürecini sürdürüyor. Ekonomi, 2023 yılının ikinci çeyreğinde de, 2022’nin son çeyreği ve 2023’ün ilk çeyreği gibi küçülmeye devam etti. Yılın ikinci çeyreğinde Alman ekonomisi yüzde 0,3 oranında küçüldü.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) raporuna göre, diğer gelişmiş ülkelerin büyümeye devam ettiği bir dönemde Almanya gibi bir sanayi ülkesinin 2022'nin son çeyreğinden itibaren, üç çeyrekte de küçülmesi endişe yaratıyor. Almanya'nın Gayri Safi Milli Hasıla'sı (GSMH) gerilerken, ekonomi yüzde 0,3 oranında küçüldü. Aynı dönemde Hindistan yüzde 6,1, Çin yüzde 5,2 ve Avrupa ülkeleri ortalama yüzde 4 büyüdü. Bu durum Almanya'daki durgunluk ve resesyon kaygılarını artırdı. Verilere göre, üst üste gelen küçülmeler Alman hükûmeti tarafından ciddi bir şok olarak algılanırken; ülkenin, tartışmalı yasalar yerine enerji politikaları ve ekonomik gelişimiyle ilgilenmesi gerektiği vurgulandı.

Münih'teki Enformasyon ve Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Başkanı Clemens Füst, pandemi sürecinden bu yana Alman ekonomisinin toparlanamadığına dikkat çekerek durumu ‘alarm verici’ olarak nitelendirdi. Füst, ülkenin üst üste üç dönemde küçüldüğüne işaret ederek, pandemi ve enerji krizinin Alman ekonomisini etkilediğini belirtti ve Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmasının ekonomiyi frenlediğini de ifade etti. 

Füst, ayrıca Rusya'nın enerji sevkiyatlarının durdurulmasının Almanya'yı önemli ölçüde etkilediğini, özellikle kimya sektörünü ve otomotiv endüstrisini olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck'in Almanya'nın yatırım ülkesi konumunu korumak için çaba harcamasını olumlu bulan Füst, iş dünyasının desteğini de eleştirdi.

Söder: Hükûmet kendi kalesine gol attı

CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder ise, Almanya'nın ekonomik krizine SPD, Yeşiller ve FDP'nin yanlış politikalarının neden olduğunu iddia etti. Söder, hükûmetin kendi kalesine gol attığını ifade ederek, ekonomik krizle mücadele için otomotiv, kimya ve makine sanayisini canlandırmak üzere acil ekonomik bir programın hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Söder, Ekonomi Bakanı Habeck'in yerine sadece iklim politikasına odaklanan değil, aynı zamanda ekonomik sorunlara da çözüm arayan bir bakanın atanması gerektiğini söyledi. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Ekonomi Politikası Sözcüsü Julia Klöckner de Almanya'da tam bir resesyon ve sermaye kaçışı yaşandığını dile getirerek hükûmeti eleştirdi ve acil önlemler alınmasını talep etti.

Geri Dön 28 Temmuz 2023 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN