AVRUPADAN Youtube Video
AfD’nin hedefi: AB’den ayrılmak ve D-Mark’a dönüş
Aşırı sağcı AfD, Almanya’nın AB ve Avro Bölgesi’nden çıkışını vaat ederken, iş dünyası bu planı ekonomik bir felaket olarak nitelendiriyor.
Almanya için Alternatif (AfD), 23 Şubat’ta yapılacak erken seçimlerde iktidara gelmesi hâlinde Almanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ve Euro Bölgesi’nden ayrılması için adımlar atmayı vaat ediyor. AfD, Almanya’nın AB üyeliğini sona erdirerek "Vatanlar Avrupası" adını verdiği, sadece ortak pazarın bulunduğu bir ekonomik topluluk kurulmasını öneriyor. Parti, bu değişim için halk oylaması düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.
AfD, “Avro sistemi çöküyor” başlığı altında, Almanya’nın Avro Bölgesi’nden ayrılmasını ve para birimi olarak eski Alman Markı’nın (D-Mark) yeniden kullanılmasını talep ediyor. Ancak diğer siyasi partiler, AfD ile koalisyon kurmayacaklarını açıklamış durumda. Bu nedenle AfD’nin tek başına hükûmeti kuracak bir oy oranına ulaşması pek mümkün görünmüyor.
İş dünyası “Dexit” planına tepkili
Köln merkezli Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), AB’den çıkışın Almanya ekonomisine etkilerini inceleyen bir rapor yayımladı. Çalışmaya göre, “Dexit” Almanya’ya beş yıl içinde 690 milyar avroya mal olacak ve ülkenin gayri safi yurt içi hasılası yüzde 5,6 oranında küçülecek. Ayrıca, bu durum istihdamda ciddi kayıplara yol açarak 2 milyon 500 bin iş imkânını ortadan kaldıracak.
Almanya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW), AfD’nin planını “ekonomik bir intihar” olarak nitelendirdi. IW İcra Direktörü Hubertus Bardt ise AB’den çıkışın Brexit’e kıyasla çok daha ağır sonuçları olacağını, çünkü Almanya’nın AB ile daha derin bir entegrasyona sahip olduğunu ifade etti. Bardt, AfD’nin önerdiği yeni ekonomi topluluğu fikrinin gerçeklikten kopuk olduğunu belirtti.
AfD’nin savunması ve tartışmalar
AfD sözcüsü Ronald Gläser, Brexit’in korkulan kadar kötü sonuçlar doğurmadığını belirterek “AB’den ayrıldığımızda Alman ürünlerine olan talep neden azalsın? İsviçre de AB’ye üye değil ama dünya pazarında güçlü bir ihracatçı” dedi. Ancak uzmanlar, Almanya’nın AB üyeliğinden çıkışının, İngiltere’nin Brexit’inden çok daha karmaşık sonuçlar doğuracağını vurguluyor.
Başbakan Scholz’dan uyarı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AfD’nin “Dexit” planını sert bir dille eleştirdi. Scholz, Almanya’nın AB’den en fazla yarar sağlayan ülke olduğunu belirterek, böyle bir çıkışın hem Avrupa hem de Almanya için “büyük bir refah yıkımı” olacağını ifade etti.
Geri Dön 24 Aralık 2024 Salı Önceki Yazılar