AVRUPADAN Youtube Video
AfD nitelikli iş gücü göçünü zorlaştırıyor mu?
Almanya’da şu anda gündemde olan iki temel tartışma konusu aşırı sağın yükselişi ve nitelikli iş gücü açığı. Peki bu iki konuyu birbirinden bağımsız olarak ele almak mümkün mü?

AfD’nin söylemleri özellikle Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde karşılık bulmaya devam ediyor. Yerel yönetimlerde kendine yer bulması ile AfD, giderek daha fazla seçmene ulaşmaya başladı.
Almanya’nın bir diğer sorunu ise iş gücü piyasasındaki demografik uçurum. Ekonomistlere ve iş dünyasından birçok isme göre bu uçurum Almanya’nın refahını uzun vadede tehlikeye atabilir. Bu durumun üstesinden gelmek için sunulan öneri ise daha fazla nitelikli göçmen alınması.
Federal Meclis göç konusunda çalışıyor
Federal Meclis, geçtiğimiz hafta kalifiye iş gücünü teşvik etmek için bürokratik engelleri azaltan bir yasayı kabul etti. Ancak uzmanlara ve politikacılara göre yasal değişiklikler göçü motive etmek için yeterli değil. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, geçtiğimiz hafta katıldığı bir etkinlikte AfD’nin yükselişinin Almanya’nın ekonomik refahını tehdit ettiğini söyledi. Lindner AfD yönelik olarak "Ülkeyi dışa kapatmak isteyen ve yabancı düşmanı klişelere hizmet eden bir parti, ekonominin dişlilerine kum serpiyor" dedi.
Nitelikli iş gücü AfD’nin farkında
Bertelsmann Vakfı'nın "Demokrasi ve Uyum" programının direktörü Ulrich Kober, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada Almanya’daki değişimlerin buraya göç etme niyetinde olan kişiler tarafından takip edildiğini söyledi.
Kobler, göçün ardında birçok farklı motivasyon bulunduğunu ancak Almanya’daki aşırı sağın yükselişinin ve islamafobinin Times of India gibi birçok farklı yabancı basında yer aldığını söyledi.
İş dünyasının desteklediği birçok dernek düzenli olarak yabancı ülkelerdeki kalifiye iş gücünün neden ve hangi motivasyonla Almanya’ya göç etmek istediğini analiz ediyor. Verilere göre Almanya’ya göçü mümkün kılan en önemli motivasyon kariyer imkanları ve gelir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda Almanya’nın göç konusunda hala oldukça tercih edilen bir ülke olduğunu söylemek mümkün. Ancak Kobler bu konuda Almanya’nın, ABD, Kanada, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerle rekabet halinde olduğunun altını çiziyor.
Geri Dön 10 Temmuz 2023 Pazartesi Önceki Yazılar